Mitä on asiakaslähtöisyys, miksi se on tärkeää ja miten tulla asiakaslähtöiseksi? | Paul Viio (2024)

Mitä asiakaslähtöisempi olet, sitä todennäköisempää on, että asiakkaat haluavatmielummin olla tekemisissä juuri sinun kanssasi (sen sijaan, että valitsevat jonkun kilpailijasi). Tämä voi johtaa parempaan myyntiin, liiketoiminnassa onnistumiseen ja tietenkin yrityksesi tuloksen. Salli minun selittää tämä asia hieman tarkemmin – tai, jos sinulla on kiire, katso sinua varten tekemäni video kyseisestä aiheesta.

Mitä asiakaslähtöisyys tarkoittaa?

Ymmärtääksemme paremmin, mitä asiakaslähtöisyydellätarkoitetaan ja mitä olla asiakaslähtöinentarkoittaa, kannattaa ensin katsoa asiaa hieman laajemmin sekä miten asiakaslähtöisyys – tai asiakasfokus (vrt. engl. customer focus), joka ehkä olisi oikeampi termi, mutta jota ei suomenkielessä taideta käyttää – eroaaasiakasorientoituneisuudesta (engl. customer orientation), jota ehkä suomenkielessä ei myöskään käytetä). No, miksi niistä sitten kannattaa puhua? Siksi, että ne ovat kansainvälisessä kielekäytössä melko etabloituneita termejä – customer focus ja customer orientation. Vaikka niitä usein käytetäänkin ristiin ne eivät tarkoita ihan sama, mutta ne ovat kuitenkin kytköksissä toisiinsa. Käännettäköön customer focus ja customer orientation tämän kirjoituksen – ja ihan käytännön syistä – suomeksi asiakaslähtöisyys ja asiakasorientaatio. Jotta ymmärretään paremmin, miten ne liittyvät toisiinsa myynnissä, katsotaan myös miten ne määritellään tieteellisessä myynnin tutkimuksessa. (Tieteellinen tutkimus peilaa todellisuutta ja pyrkii mallintamaan ja yksinkertaistamaan sitä.)

Asiakasorientaatio (engl. customer orientation)

Kun haetaan määritelmää jollekinasialle, nykyään turvaudutaan usein hakukoneeseen. NopeassaGoogle haussaasiakasorientaatio ei tätä kirjoitusta tehdessä (kesäkuu, 2018) anna yhtäkään selvää ja käyttökelpoista osumaa. Haku “asiakasorientaatio myynnissä” tuottaa jonkinlaisen tuloksen, vaikkakin hyvin laihan sellaisen. Järvenkallaksen (2017) markkinoinnin pro gradu -lopputyössänimittäin ainakin mainitaan asiakasorientaatio myynnissä (2017:15), mutta asiaa/käsitettä ei sen koommin avata tai selitetä. Englanninkielellä googlaamalla saaBusiness Dictionarykorkean sijan haettaessa määritelmää käsitteellecustomer orientation. Kyseinen määritelmä on melko kapea, keskittyen lähinnä toimintaan (engl. action). Koska pelkät hakukonetulokset jäävät melko laihoiksi, on mielestäni enemmän kuin perusteltua ottaa asiaan hieman tieteellisempi lähestymistapa – ja käyttää alkuperäisiä termejä customer orientation (looginen suomennus olisi asiakasorientaatio) ja customer focus (suomeksi loogisimmin asiakaslähtöisyys).

Yksi myynnin tieteellisentutkimuksen kulmakivistä muodostaatutkimus, jossatarkastellaan myynti- ja asiakasorientaatiota myyjissä (sales vs. customer orientation of salespeople)ja joka julkaistiin vuonna 1982 the Journal of Marketing Research-julkaisussa ja jonka kirjoittivat tutkijatSaxe ja Weitz (1982).Heidän mukaansa asiakasorientoituneellamyynnnillä (customer-oriented selling)tarkoitetaan sitä, missä määrin myyjät toteuttavat markkinointilupausta auttaen asiakkaita tekemään heidän tarpeensa tyydyttäviä ostopäätöksiä (“the degree to which salespeople practice the marketing concept by trying to help customers make purchase decisions that will satisfy customers needs”) (kts. Saxe & Weitz, 1982: 344). Artikkelissaan he esittelevät asteikon(SOCO scale), jolla voidaan osoittaa missä määrin myyjä on myynti- tai asiakasorientoitunut. Myyntiorientoituneisuus tarkoittaa, että myyjä keskittyy siihen, mikä on hänelle itselleen ja hänen yrityksellensä kiinnostavaa. Asiakasorientoitunut myyjä sen sijaan keskittyyasiakkaaseen. Kuten Saxe ja Weitz toteavat, erittäin asiakasorientoituneet myyjät käyttäytyvät tavalla, jolla tavoitellaan lisättävän asiakkaan pitkän aikavälin tyytyväisyyttä (“highly customer-oriented salespeople engage in behaviors aimed at increasing customer long-term satisfaction”, 1982:344). Lisäksi, kuten he mainitsevat, asiakasorientoitunut työskentelytapa tarkoittaa myös sellaisten tekojen välttämistä, joilla uhrataan asiakkaan tyytyväisyyttä ja tarpeiden saavuttamista nopean kaupan aikaansaamiseksi. Teot eivät siis saa vähentää asiakkaan tyytyväisyyden tasoa tai sivuuttaa hänen tarpeitansa.

Kuten Viio ja Nordin (2017) täsmentävät, asiakasorientoituneisuus (customer orientation) ja asiakaslähtöisyys (customer focus) eivät tule ilmi pelkästään myyjän käyttäytymisessä tai teoissa. Ollakseen oikeasti asiakasorientoitunut, sekäorganisaation tai myyjän käyttäytyminen ettäsuhtautuminen (ajatustapa, engl. mindset) tulee olla asiakkaaseen perustuvaa. Myynnin mukautuvuuteen (engl. sales adaptation) liittyen,Viio ja Nordin (2017)käyttävät tästä käsitettädouble-loop sales adaptation,jonka he esittelevät ja josta he keskustelevat hiljattain julkaistussa artikkelissaanDouble-Loop Sales Adaptation: A Conceptual Model and an Empirical Investigation, joka julkaistiin tieteellisessä julkaisussa the Journal of Business-to-Business Marketing. (Jos asia kiinnostaa enemmän, niin Viion ja Nordinin tekemän tutkimuksen, jonka tuloksena syntyi malli double-loop sales adaptation, yhtenä inspiraation lähteenä toimi Chris Argyrisin malli organisaatioiden oppimisesta “organizational double-loop learning” (kts., Argyris, 1977, 2002).)

Asiakaslähtöisyys (engl. customer focus)

Yllä käytyynkeskusteluun viitaten, asiakasorientoituneisuus (engl. customer orientation) voidaan mieltää lähestymistavaksi(engl.approach)taiajatusmalliksi/suhtautumiseksi (engl. mindset), jossa laitetaan etusijalle asiakas ja hänen tarpeensa. Vaikka asiakaslähtöisyys (asiakasfokus) liittyy siihen, voidaan asiakaslähtöisyys mieltäästrategiaksi, jolla myyjän ja organisaationasiakasorientoituneisuutta toteutetaan. Näin voidaan sanoa, että asiakasorientaatio (engl. customer orientation) on – tai ainakin vaikuttaa olevan – korkeammalla abstraktiotasolla kuin asiakaslähtöisyys (tai asiakasfokus, engl. customer focus). Tämä ei aina käy ilmi tai edes ole sisällytettynä määritelmiin, joika löytyy nopeallaGoogle haulla(kts. esim. asiakaslähtöisyysWiktionaryn määrittelemänä taicustomer focuskuten Business Dictionarysen määrittelee). Myynnissä sekäasiakkaan ja myyjän välisessä kanssakäymisessä asiakaslähtöisyystarkoittaa, että myyjä tarkastelee asioitaostajan/asiakkaan näkökulmasta. Tämä tarkoittaa, että asetut asiakkaan/ostajan tilanteeseen ja “kävelet hänen kengissään.”Tämä pitää sisäällään, että tunnet mitä asiakas tuntee, keskityt siihen, mistä asiakkaasi unelmoi ja mitä hän haluaa saavuttaa tai miksi hän haluaa tulla. Se tarkoittaa, että asetat asiakkaan “ohjauspyörän taakse” ja keskityt hänen tarpeisiinsa, toiveisiinsa, tavoitteisiinsa ja unelmiinsa – sen sijaan, että keskittyisit vain itseesi ja omaan liiketoimintaasi.

Miksi on suositeltavaa olla asiakaslähtöinen?

Kun nyt olemme määritelleet ja käyneet läpi käsitteet asiakasorientaatio (engl. customer orientation) jaasiakaslähtöisyys (engl. customer focus), käydään vielä läpi miksi kannattaa olla asiakaslähtöinen.

Asiakkaan tilanteeseen asettuminen on tärkeää, koska se auttaa meitä paremmin ymmärtämään asiakasta jamikä ratkaisuhänelle todennäköisesti juuri siinä tilanteessa on paras. Se auttaa meitä pääsemään samalla “kartalle” asiakkaan/ostajan kanssa ja täten poistamaan osan arvailustamme ja arpomisestamme.

Olemalla asiakaslähtöinen voimme paremmin ja aidosti/rehellisesti auttaa asiakastamme. Asiakas myös huomaa sen, että näemme hieman enemmän vaivaa kuin muut ymmärtääksemme häntä ja hänen tilannettansa pystyksemme paremmin auttamaanhäntä saavuttamaan sen, mitä hän tavoittelee. Se on hänelle arvokasta.

Asiakkaaseen keskittyminen tekee asiakkaalle paljon mielekkäämmäksi työskennellä sinun kanssasi. Se luoteidän välillenne yhteyden. Ongelmastatai haasteesta, jonka asiakas ensinajatteli olevan vain hänen asiansa, tuleekinsinun ja asiakkaasi yhteinenasia, jonka te yhdessä ratkaisette. Aivan samalla tavalla tavoitteesta tulee yhteinen tavoite, jota kohtitemolemmat työskentelette. Ehkä asiakkaasi tavoitteena on voittaa hänelle tärkeä tarjouskilpalilu, mutta häneltä/heiltä puuttuu jotakin, mitä heidän kilpailijansa pystyy tarjoamaan. Kun keskityt asiakkaaseen ja ymmärrät heidän tilanteensa, olet merkittävästi paremmassa positiossa auttaa heitä. Heidän haasteestansa/ongelmastansa tulee teidän yhteinen. Heidän tavoitteestansa voittaa kauppa tulee teidän yhteinen tavoite (vrt.,double-loop sales adaptation, Viio & Nordin, 2017).

Lisäksi asiakaslähtöisyyden kohdalla on todennäköistä, että et vain tunne oloasi hyväksi siitä mitä teet ja miten sen teet, vaan on hyvin todennäköistä, että myös nukut paremmin (tietäessäsi, että et käytä toisia hyväksesi, tässä tapauksessa asiakkaitasi). Lisäksi – ja ehkä myynnin näkökulmasta tärkeintä – todennäköisesti menestyt paremmin kuin kilpailijasi. Itse asiassa ei ole epätodennäköistä, että ns. virta kääntyy ja että yhä useammin saat odottamattomia yhteydenottoja asiakkailta, jotka kaipaavat apuasi (sen sijaan, että sinun tulee itse jahdata asiakkaita). “Puskaradion” merkitystä ei kannata aliarvioida.

Miten tulla asiakaslähtöiseksi?

Kuten double-loop sales adaptation -tutkimuksessa(Viio & Nordin, 2017) esitetään miten mukautuminen voi toimia kahdella tasolla, niin myös asiakaslähtöisyys voidaan nähdä tapahtuvan kahdella tasolla: käyttäytyminen (behavior) ja ajatusmalli/suhtautuminen (mindset). Nämä kaksi tasoa ovat yhteydessä toisiinsa. Näin ollen, tullakseen asiakaslähtöiseksi tulee toimia näillä molemmilla tasoilla.

Asiakaslähtöinen ajatusmalli/suhtautuminen (engl. customer-oriented mindset)

Ensiksi tulee kääntää ajatusmalliasiakkaaseen keskittyväksi. Tämä pitää sisällään omista prioriteeteistä – ja myös egosta –irti päästämistä. Päästä irti omista tarpeistasi ja tahdostasi ja keskity asiakkaasi tilanteeseen, tarpeeseen, toiveisiin ja unelmiin. Kysy itseltäsi: Miten voin auttaa asiakastani? Keskity siihen.

Voit myös harjoitella asiakaslähtöisyyttäsi ns. takaperin; kun olet tilanteessa, jossa itse olet asiakkaana, terävöitä aistejasi jakykyäsi reflektoida. Kysy itseltäsi miten myyjä tai palveluntarjoaja saa sinut tuntemaan, mikä fiilis sinulle tulee. Onko hän aidosti kiinnostunut sinun tarpeistasi, halustasi, prioriteeteistäsi, tilanteestasi ja toiveistasi? Vai, kiinnostaako häntä oikeastaan vain sinulle myyminen ja kaupan saaminen?Lisääkö vai vähentääkö myyjältä tai palveluntarjoajalta saamasi palvelu ja huomio tyytyväisyytesi ja onnellisuutesi tasoa?

Asiakaslähtöinen käyttäytyminen (engl. customer-oriented behavior)

Mitä tulee asiakaslähtöisen käyttäytymisen kehittämiseen, myös sitä voi harjoitella ns. takaperin. Kun itse olet asiakkaana, huomioi jatarkastele mitä myyjä tai palveluntarjoaja tekeeja mitä se saa sinut tuntemaan. Miten he toimivat, käyttäytyvät ja miten he sen tekevät? Analysoi mitä he voisivat tehdä paremmin, miten he voisivat kehittää toimintaansa. Mieti mitä itse tekisit heidän tilanteessaan nostaaksesi sinun (asiakkaan) tyytyväisyyden, kiitollisuudenja onnellisuuden tasoa. Kehitä omaa asiakaslähtöisyysosaamistasi päivittäisten palvelukohtaamisten avulla, huolimatta siitä, miten suuria tai pieniä kohtaamiset ovat.

Ajatusmallin/suhtautumisen ja käyttäytymisen yhdistäminen

Kun olet myymässä tai palvelet asiakkasta, keskity sekä suhtautumiseesi että käyttäytymiseesi. Kysy itseltäsi koetkooikeastija rehellisestiauttavasiasiakastasijatoimitko asiakkaasi intressien mukaisesti. Ole rehellinen ja toimi asiakkaasi etujen mukaisesti. Jos et niin tee, niinasiakkaasisen kyllähuomaa. Hän myös aistii iteskkään suhtautumisen ja epärehellisyyden. Lisäksi itse et todennäköisesti silloin nuku kovin hyvin (ainakin toivon niin). Keskisty asiakkaaseen ja toimi hänen intressiensä mukaisesti.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan sanoa, että asiakkaaseen keskittyminen voi auttaa muokkaamaan keskinkertaisestayrityksestä todella menestyvän yrityksen. Tässä esimerkki siitä, miten voi käydä. Yksi suurimmista huolista ja haasteista, mitä eräs tuntemaniruotsalainenyritys, Upplands Motor (josta olen kirjoittanuttässä aikaisemmassa postauksessani) sai kokeaasiakaaslähtöisyystransformaationsa seurauksena oli se, että he eivät pystyneet ylläpitämään tavoittelemaansa korkeaa palvelun tasoa kaikille uusille asiakkaille, jotka päättivät siirtyä heidän asiakkaikseen. Se osoittaa, miten vahva lähestymistapa asiakasorientaatio on ja mihin asiakaslähtöisyys strategiana oikein toteutettunavoi johtaa. Minulle se validoi sen, mitä tässä postauksessa pyrin tuomaan esiin.

Toivottavasti tämä kirjoitus selventää mitä asiakaslähtöisyys on, miksi asiakaslähtöisyydellä on väliä ja miten tulla enemmän asiakaslähtöiseksi. Lisäksi toivon, että tämä inspiroi sinua reflektoimaan ja tarkasteleemaan omia asiakaslähtöisyyskompetenssejasi, harjoittelemaan niitä jatoteuttamaan niitä työssäsi tavalla, joka parantaa myyntitulostasi ja elämääsi yleisesti.

Sinulle menestystä toivoen,

Paul Viio

P.S. Jos sinulla on kommenttejatähän asiaan tai ajatuksia, joita haluat jakaa, niin olet enemmän kuin tervetullut tekemään niin.

P.P.S. Jos pidit tästä postauksesta, “peukuta” mielellään jajaa tämä muillekin.

References
Scientific articles (peer-reviewed):

Argyris, Chris. “Double loop learning in organizations.” Harvard business review 55.5 (1977): 115-125.

Argyris, Chris. “Double-loop learning, teaching, and research.” Academy of Management Learning & Education 1.2 (2002): 206-218.

Saxe, Robert and Barton Weitz, A. (1982), “The SOCO scale: A measure of the customer orientation of salespeople,” JMR, Journal of Marketing Research, 19 (3), 343-51.

Viio, P. and Nordin, F. (2017). Double-Loop Sales Adaptation: A Conceptual Model and an Empirical Investigation,Journal of Business-to-Business Marketing, 24(2), 122-137.

academic thesis and other publications:

Järvenkallas, Henna. (2017), “Sosiaalinen myynti B2B-myynnissä.”Turun ylipoisto – Turun kauppakorkeakoulu(Univeristy of Turku – Turku School of Economics).

Companies referred to:

Google (Alphabet Inc)

Upplands Motor AB

Other material referred to:

Video by Dr. Paul Viio: Customer focus:https://youtu.be/wTnI3S7F7Io

Blog post by Dr. Paul Viio: How to build a service business that can revolutionize an industry

Business Dictionary – customer orientation:http://www.businessdictionary.com/definition/customer-orientation.html

Business Dictionary – customer focus:http://www.businessdictionary.com/definition/customer-focus.html

Wiktionary – asiakaslähtöisyys:https://fi.wiktionary.org/wiki/asiakaslähtöisyys

Mitä on asiakaslähtöisyys, miksi se on tärkeää ja miten tulla asiakaslähtöiseksi? | Paul Viio (2024)

FAQs

Miksi asiakaslähtöisyys on tärkeää yrityksille? ›

Asiakaslähtöisyys näkyy myös yrityksen KPI-mittareissa, sillä palvelut tuovat asiakkaalle parhaan arvon ja asiakkaat valitsevat siksi juuri heidän tuotteensa ja palvelunsa. Yritys varmistaa myös menestyksensä jatkuvuuden, sillä asiakkaat ovat usein sitoutuneempia yritykseen ja sen brändiin.

Mistä asiakaslähtöisyys rakentuu? ›

Hyvä asiakaskokemus muodostuu sekä asiakkaan hankkimasta tuotteesta tai palvelusta, että sen ympärille tuotetusta viestinnästä, palvelukokonaisuudesta ja jälkihoidosta silloin, kun kaikki nämä ovat linjassa ja tukevat toisiaan.

Mitä on asiakaslähtöinen? ›

Asiakaslähtöisyys – mitä se tarkoittaa? Asiakaslähtöisyys tarkoittaa toimintaa ohjaavaa arvoperustaa, jossa asiakkaalla on tärkeä asema palvelun toteuttamisessa ja sen suunnittelussa. Asiakaskeskeisyydessä puolestaan asiakas on palvelun kohteena.

Mitä asiakaslähtöisyyden periaate tarkoittaa? ›

Asiakaslähtöisyys tarkoittaa siis asiakkaan ja ammattilaisen tasa-arvoista vaikuttamista, voimaannuttavaa kumppanuutta ja vuoropuhelua palvelussa. Se tarkoittaa myös palveluun liittyvien yhteisten päätösten tekemistä ja palvelun toteuttamista asiakkaan kokonaisvaltaisuus ja ympäristö huomioiden hänen tarpeistaan käsin.

Miksi asiakas on sinulle tärkeä? ›

Palaute, jonka voit saada asiakkailtasi voi auttaa sinua saamaan katsauksen asiakkaidesi tarpeisiin ja tuotteidesi parantamiseen. Jos tarjoamasi palvelu jättää asiakkaillesi karvaan maun, se johtaa varmasti luottamuksen menetykseen yritystäsi ja tuotteitasi kohtaan. 2.

Miten parantaa asiakaslähtöisyyttä? ›

Viisi tapaa kehittää yrityksesi asiakaslähtöisyyttä
  1. Kuuntele asiakkaan ääntä
  2. Vastaa asiakaspalautteeseen ennakoivasti.
  3. Seuraa asiakkaiden matkaa.
  4. Kohtele asiakkaita kunnioittavasti.
  5. Palkitse uskolliset asiakkaat.

Mitä tarkoitetaan asiakaslähtöisellä työllä? ›

Se tarkoittaa sitä, että päätöksenteossa otetaan huomioon yksilölliset arvot, tilanteet ja elämäntyyli, ja niiden pohjalta yhdessä asiakkaan kanssa kehitetään häntä tyydyttävä ratkaisu. Kaikessa suunnittelussa pääpaino on asiakkaan toimintakyvyn kannalta keskeisissä ongelma-alueissa.

Mitä on asiakaslähtöinen ajattelu? ›

Mitä on asiakaslähtöisyys: yhteiskehittämistä

Asiakaslähtöisyys on juuri sitä, että otamme kehittämisessä keskiöön asiakkaalle muodostuvan arvon ja katsomme palvelun käyttämistä asiakkaan näkökulmasta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, palvelua kehitettäessä asiakkaan näkökulma on läsnä oivallusten lähteenä.

Mitä asioita asiakas arvostaa? ›

Asiakasarvo tarkoittaa asiakkaan kokemaa arvoa yrityksen tuotteista, palveluista ja palvelusta. Se voi olla mitattavaa, kuten kasvaneita tuottoja ja kustannusten laskua, tai tunnepitoista, kuten ajan ja vaivan säästämistä ja miellyttävää, luottamukseen perustuvaa yhteistyötä.

Miten asiakaslähtöisyys näkyy terveydenhuollossa? ›

Tutkimus osoitti, että asiakaslähtöisyys terveydenhuollon palveluprosessissa näyttäytyi asiakkaiden näkökul- masta monimerkityksellisenä ilmiönä. Tutkimuksessa asiakaslähtöisyys ilmentyi vuorovaikutuksena asiakkaan ja ammattilaisen välillä, sekä palvelun tarjoamisena asiakkaan tarpeista lähtöisin.

Mikä on asiakaskeskeisyys? ›

Asiakaskeskeinen organisaatio pyrkii tuntemaan asiakaskuntansa niin hyvin, että se pystyy tunnistamaan siitä ne, jotka ovat sille kaikkein arvokkaimpia. Tämän jälkeen organisaatio valjastaa kaiken toimintansa nimenomaan arvokkaimpien eli ”oikeiden” asiakkaiden palvelemiseen ja heidän tulevien tarpeidensa ennakointiin.

Miten sosiaalihuollon asiakkaan osallisuus omassa asiassaan varmistetaan? ›

Toimintaosallisuus: Asiakkailla on mahdollisuus toimia omassa elinympäristössään. Tähän liittyy vahva sosiaalinen näkökulma: yksilö määrittää itseään sosiaalisissa suhteissaan ja tulee kokonaiseksi niiden kautta. Edellyttää palveluissa todellisten toimintamahdollisuuksien luomista ja esteettömyyttä.

Mistä syntyy tyytyväinen asiakas? ›

Kaikista tyytyväisin asiakas on todennäköisesti se, jonka odotukset yritys on onnistunut ylittämään. Yrityksen tulisi siis tietää asiakkaan odotukset, jotta se voisi täyttää (tai ylittää) ne. Mitä paremmin yritys asiakkaansa tuntee, sitä paremmin se osaa niihin vastata.

Mikä on asiakastyytyväisyys? ›

Asiakastyytyväisyys on aina asiakkaan yksilöllinen, yksittäinen kokemus. Se syntyy, kun asiakas vertaa odotuksiaan yrityksesi lupauksiin ja toteutuneeseen tilanteeseen. asiakkaasta itsestään johtuvat tekijät.

Miten saada asiakkaat palaamaan? ›

Vinkit: näin saat asiakkaat viihtymään ja palaamaan
  1. Huolehdi viihtyvyydestä Asiakkaat palaavat liikkeisiin, joissa he tuntevat olonsa mukavaksi. ...
  2. Tee asioimisesta helppoa. Ystävällinen ja huomaavainen asiakaspalvelu on aina tärkeää – ja pitkän tauon jälkeen hyvää palvelua arvostetaan entistä enemmän. ...
  3. Hio konsepti kuntoon.
Jun 17, 2021

Mikä on tärkeintä asiakaspalvelussa? ›

Hyvän asiakaspalvelun keskiössä on asiakkaan kuunteleminen ja hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa vastaaminen. Jos et jatkuvasti etsi mahdollisuuksia kehittää asiakaspalveluasi, eivät asiakassuhteesi kehity.

Miksi olet hyvä asiakaspalvelija? ›

Hyvä asiakaspalvelija todella kuuntelee, mitä sanottavaa asiakkaalla on. Näin hän pääsee hahmottamaan asiakkaan tilanteen ja ratkomaan tämän ongelmat. ”Hyvä asiakaspalvelua on taito kuunnella, ymmärtää ja tukea asiakasta", luettelee Ella. "Näin vältytään väärinkäsityksiltä ja työ saadaan hoidettua mutkattomasti.”

Mitä on asiakasuskollisuus? ›

Asiakasuskollisuus tarkoittaa tiivistä yhteyttä asiakkaan ja brändin välillä. Se on tuonut molemminpuolisia hyötyjä ennen ja tuo niitä nyt, mutta keinot yhteyden rakentamiseksi muuttuvat voimakkaasti.

Mikä on Asiakaspolku? ›

Asiakaspolku kuvaa asiakkaan koko ostoprosessia tarpeen tunnistamisesta ostoon sekä sen jälkeiseen käyttäytymiseen. Kilpailun kiristyessä yhä useammat brändit erottautuvat ylivoimaisilla asiakaspoluilla, eivät pelkästään tuotteidensa tai palveluidensa ansiosta.

Miten asiakaskokemusta voidaan parantaa? ›

Alla vinkkejä, miten parannat asiakaskokemusta ja lisäät suositteluita:
  1. Rakenna asiakaskeskeinen kulttuuri. ”Kulttuuri syö strategian aamupalaksi” on tunnettu sanonta. ...
  2. Pura siilot asiakkaan tieltä ...
  3. Taklaa teknologiaesteet. ...
  4. Huomioi asiakkaiden tunteet. ...
  5. Tarjoa palvelua saumattomasti.
Aug 8, 2017

Mitä tarkoittaa asiakaslähtöinen myyntityö? ›

Myyntityössä korostuu asiakaslähtöisyys, jolloin myyjän tehtävänä on auttaa asiakasta tekemään hyvät kaupat. Nykyaikainen myyjä ei myy tuotetta jos se ei sovi asiakkaan tarpeisiin. Tavoitteena on tyytyväinen asiakas ja pitkäkestoinen kannattava asiakassuhde.

Mikä on asiakaslähtöinen liiketoiminta? ›

Asiakaslähtöinen yritys pohtii mikä on asiakkaan etu tai miten asiakas saa parhaan mahdollisen hyödyn itselleen. Tätä kautta myös yrityksen liiketoiminta hyötyy. Asiakas on siis liiketoiminnan keskiössä ja tarkoituksenmukaista on, että kaikki yrityksen toiminnat tähtäävät hyvään asiakaskokemukseen.

Mitä tarkoittaa Ihmislähtöisyys? ›

Ihmislähtöisyys merkitsee meille ihmisen tilanteen kokonaisvaltaista huomioimista. ​Ihmiskeskeisessä palvelujärjestelmässä asiakkaan kannalta oleellista ei ole, mikä kaupunkiorganisaation osa tai sen ulkopuolinen taho palvelun tuottaa, vaan se, että palvelu on tarpeeseen nähden oikea ja vaikuttava.

Mitä tarkoittaa asiakas? ›

Asiakas on henkilö tai organisaatio joka haluaa hankkia tuotteen itselleen tai omaan käyttöönsä, ja on valmis maksamaan tuotteesta tai tuotteen käyttöoikeudesta korvauksen. Yleensä korvauksena käytetään rahaa, mutta maksuvälineenä voidaan käyttää myös esim. toista tuotetta.

Miksi asiakastyytyväisyys on tärkeää? ›

Asiakastyytyväisyys on edellytys yrityksen kasvulle ja menestymiselle. Sitä mittaamalla voidaan myös paikallistaa yrityksen palveluissa olevia ongelmakohtia. Tyytyväiset asiakkaat ovat yleensä uskollisempia ja nykyisten asiakkuuksien säilyttäminen on yleensä edullisempaa kuin kokonaan uusien asiakkaiden hankkiminen.

Mitä on asiakaslähtöinen tuotekehitys? ›

Asiakaslähtöinen tuotekehitys keskittyy vastaamaan todennettuihin tarpeisiin iteratiivisesti tuotteen ideavaiheesta elinkaaren loppuun asti asiakasymmärrystä hyödyntäen.

Miten kohtaan asiakkaan? ›

Pidä aina myönteinen asenne ja osoita myös elekielelläsi, että asiakas on sinulle tärkeä. Palvelualtis asenne huomataan – nyökkää, hymyile ja ole kutsuva, kun saat katsekontaktin. Lähesty asiakasta aikailematta, kuuntele ja ole aidosti kiinnostunut.

Onko asiakas aina oikeassa? ›

Kuten viisauksiin yleensäkin, sanontaan "asiakas on aina oikeassa" liittyy monta tulkintaa. Kaikki ovat eri näkökulmia asiaan. Asiakaspalvelukoulutuksissa oppii, että sanonnalla korostetaan asiakkaan kokemuksen merkitystä. Jos asiakas on tyytymätön, hän on oikeassa.

Mitä asiakas odottaa Asiakaspalvelulta? ›

Mitä asiakaspalvelulta odotetaan, sekä kuinka odotukset täytetään
  • #1 - Ole aina tavoitettavissa.
  • #2 - Ole henkilökohtainen.
  • #3 - Pidä palvelu tasalaatuisena kaikissa kanavissa asiakkaan polulla.
  • #4 - Ennakoi asiakkaan tarpeet, ole askeleen verran edellä
  • #BONUS: Ole silti ihminen.
Oct 19, 2017

Onko potilas asiakas? ›

Mistä tässä on kysymys? Kielitoimiston sanakirjan mukaan sanan potilas merkitys on 'sairas, varsinkin lääkärin tai sairaalahoidossa oleva'. Asiakas taas on 'liikkeessä, virastossa tai muussa sellaisessa asioiva, jollakin ammatinharjoittajalla jotakin teettävä tai tältä jotakin ostava henkilö tai liike'.

Mikä on asiakaskokemus? ›

Asiakaskokemus tarkoittaa asiakkaasi käsitystä siitä, miltä kohtaamiset tietyn yrityksen tai organisaation kanssa tuntuvat.

Kuka on vastuussa terveydenhuollosta? ›

Vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

Miten saada ensimmäiset asiakkaat? ›

Tutuista voit saada helposti hyviä ensimmäisiä asiakkaita ja suositteloijoita, heille vain täytyy kertoa, mitä teet. Sen lisäksi, että kerrot somekanavissasi yrityksen perustamisen vaiheista, voit ottaa myös suoraan yhteyttä tuttuihisi, jotka voisivat tarvita palveluasi.

Mitä on asiakaskokemuksen johtaminen? ›

Asiakaskokemuksen johtamisessa on siis kysymys yrityksen tuottaman asiakaskokemuksen kehittämisestä määrätietoisesti siten, että asiakaskokemuksen kehittymisestä saadaan hyötyä liiketoiminnassa. Asiakaskokemuksen kehittämisen kannalta, ei ole mikään itseisarvo hioa jokaista yksityiskohtaa timanttiseksi.

Mikä on asiakaskokemuksen johtaminen? ›

2. Asiakaskokemuksen johtaminen operatiivisella tasolla. Asiakaskokemuksen operatiivisella johtamisella tarkoitetaan haluttuun muutokseen tähtääviä systemaattisia arjessa tapahtuvia toimenpiteitä, jotka ohjaavat koko organisaatiota toimimaan valitun asiakaskokemusstrategian mukaisesti.

Mitä velvollisuuksia sosiaalihuollon asiakkaalla on? ›

Asiakasta on kohdeltava siten, että hänen vakaumustaan ja yksityisyyttään kunnioitetaan ja että hänen ihmisarvoaan ei loukata. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa on otettava huomioon asiakkaan toivomukset, mielipide, etu ja yksilölliset tarpeet sekä hänen äidinkielensä ja kulttuuritaustansa.

Miksi laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta on laadittu? ›

Lain tarkoitus

Tämän lain tarkoituksena on edistää asiakaslähtöisyyttä ja asiakassuhteen luottamuksellisuutta sekä asiakkaan oikeutta hyvään palveluun ja kohteluun sosiaalihuollossa.

Miten edistää osallisuutta? ›

Osallisuutta pyritään edistämään monin eri tavoin. Yksi keskeinen keino on palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen, sekä erilaiset osallistavat menetelmät. Erityisesti huono-osaisuutta kokevien kansalaisten kohdalla palveluihin pääsy matalalla kynnyksellä lisää sosiaalista osallisuutta.

Miksi Asiakasymmärrys on tärkeää yrityksille? ›

Asiakasymmärrystä hyödynnetään yrityksen tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä, jotta ne olisivat heidän asiakkailleen hyödyllisempiä. Hyödyllisemmät tuotteet ja palvelut merkitsevät tyytyväisempiä, pitkäaikaisempia asiakkaita ja siten enemmän myyntiä.

Mitä asiakastyytyväisyys merkitsee yrityksille? ›

Asiakastyytyväisyys on aina asiakkaan yksilöllinen, yksittäinen kokemus. Se syntyy, kun asiakas vertaa odotuksiaan yrityksesi lupauksiin ja toteutuneeseen tilanteeseen. asiakkaasta itsestään johtuvat tekijät.

Mitä tarkoittaa asiakaskeskeinen yritys? ›

Asiakaskeskeinen organisaatio pyrkii tuntemaan asiakaskuntansa niin hyvin, että se pystyy tunnistamaan siitä ne, jotka ovat sille kaikkein arvokkaimpia. Tämän jälkeen organisaatio valjastaa kaiken toimintansa nimenomaan arvokkaimpien eli ”oikeiden” asiakkaiden palvelemiseen ja heidän tulevien tarpeidensa ennakointiin.

Miksi asiakkaiden tarpeiden ymmärtäminen on yritykselle tärkeää? ›

Asiakkaan ymmärtäminen käytännössä

Palautteen ja asiakastiedon keräämisen ja analysoinnin tarkoitus on ymmärtää kuluttajien tarpeet, jotta pystyt linjaamaan yrityksesi tavoitteet kyseisten tarpeiden ratkomisen kanssa.

Miksi asiakas on aina oikeassa? ›

Kuten viisauksiin yleensäkin, sanontaan "asiakas on aina oikeassa" liittyy monta tulkintaa. Kaikki ovat eri näkökulmia asiaan. Asiakaspalvelukoulutuksissa oppii, että sanonnalla korostetaan asiakkaan kokemuksen merkitystä. Jos asiakas on tyytymätön, hän on oikeassa.

Mihin asiakastyytyväisyys perustuu? ›

Yksinkertaisimmillaan asiakastyytyväisyydellä tarkoitetaan asiakkaan odotusten täyttymistä tai täyttymättä jäämistä. Asiakkaan tyytyväisyys muodostuu vertailusta tämän ennalta asettamien odotusten ja myöhemmin saatujen kokemuksien välillä.

Miten lisätä asiakastyytyväisyyttä? ›

Asiakastyytyväisyyteen ei riitä vain toivominen ja uskominen.
  1. Tee asiakaskyselyitä Kyselyt ovat avainasemassa asiakastyytyväisyydessä. ...
  2. Seuraa sosiaalisen median mainintoja. ...
  3. Hyödynnä saamaasi rakentavaa palautetta. ...
  4. Kunnollinen toiminnanohjausjärjestelmä nostaa asiakastyytyväisyyden uudelle tasolle.
Jul 1, 2021

Mikä saa asiakkaat maksamaan tuotteesta enemmän? ›

Eri asiakkaat arvostavat näitä tekijöitä eri tavoin. Joillekin tuotteen ominaisuudet ja laatu ovat tärkein tekijä ja he ovat valmiita maksamaan tuotteesta enemmän ja näkemään vaivaa tuotteen saadakseen. Joillekin toisille taas edullinen hinta merkitsee tuotteen ominaisuuksia enemmän.

Mitä tarkoittaa Asiakaslähtöinen ajattelutapa? ›

Asiakaslähtöisyys (engl.

approach) tai ajatusmalliksi/suhtautumiseksi (engl. mindset), jossa laitetaan etusijalle asiakas ja hänen tarpeensa. Vaikka asiakaslähtöisyys (asiakasfokus) liittyy siihen, voidaan asiakaslähtöisyys mieltää strategiaksi, jolla myyjän ja organisaation asiakasorientoituneisuutta toteutetaan.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arline Emard IV

Last Updated:

Views: 5554

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arline Emard IV

Birthday: 1996-07-10

Address: 8912 Hintz Shore, West Louie, AZ 69363-0747

Phone: +13454700762376

Job: Administration Technician

Hobby: Paintball, Horseback riding, Cycling, Running, Macrame, Playing musical instruments, Soapmaking

Introduction: My name is Arline Emard IV, I am a cheerful, gorgeous, colorful, joyous, excited, super, inquisitive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.