De 10 meest verkeerd gespelde woorden in het Engels (2024)

“De eerste stap om van een fout te leren, is om te zien dat je een fout hebt gemaakt.”

Welke woorden denk jij dat het vaakst verkeerd gespeld worden in het Engels? Noteer voor je het artikel begint te lezen jouw 5 dooddoeners. Benieuwd of ze in de lijst staan!

Ben je al eens een woord in het Engels tegengekomen dat je gewoon niet correct kon spellen, hoe hard je je best ook deed? Heb je al eens fouten gemaakt als je ‘acquaintance’, ‘colonel’ of ‘rhythm’ probeerde te spellen? Je bent zeker niet de enige!
Er zijn zoveel lange, gecompliceerde, moeilijke woorden om te spellen in het Engels.

Verkeerd gespelde woorden zijn niet enkel veelvoorkomend, ze zijn ook echt vervelend, zeker in een professionele context.
Als je een e-mail of document ontvangt met spelfouten is het nog moeilijk de persoon te vertrouwen die je het gestuurd heeft. Want het zegt iets over jouw oog voor detail en precisie in het omgaan met de taal, maar ook over jouw niveau van educatie. Een tekst zegt op die manier ook iets over jouw persoonlijkheid. Better get it right!

Wat maakt sommige Engelse woorden moeilijk om te spellen? Een van de grootste redenen is het verschil tussen de uitspraak en de schrijfwijze. Denk maar aan hoe ‘definately’ klinkt als het uitgesproken wordt, terwijl het ‘definitely’ gespeld wordt.
Het inslikken van letters bij de uitspraak maakt het er niet makkelijker op.

Of klanken die helemaal niet in het alfabet lijken voor te komen. Er zijn maar 26 letters in het Engelse alfabet, maar er zijn 44 verschillende spreekklanken. Euhm... kan jij er nog aan uit? Engels schrijven is niet voor niets zo verwarrend. En je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt.

Geletterdheid gaat over drie vraardigheden: lezen, schrijven én spelling. Maar velen - waaronder de Oxford English Dictionary – definiëren geletterdheid als het vermogen om te lezen en te schrijven. Spelling wordt vergeten, maar hoort daar vast en zeker ook bij! En spelling is vaak moeilijker dan lezen of schrijven.

Correct kunnen spellen is een belangrijke vaardigheid. Het is essentieel voor een goede Engelse schrijfvaardigheid. Spellingcheckers zijn dan misschien voorhanden in tekstverwerkingssoftware, op smartphones en zelfs in webbrowers – en ze maken je leven een pak simpeler! Maar toch zouden spellingsoefeningen een deel moeten uitmaken van je dagelijkse routine .
Good news: iédereen maakt Engelse spellingsfouten. Zowel beginnende studenten als moedertaalsprekers: niemand is immuun voor een spellingskemel!
De Engelse taal heeft dan ook meer dan 170.000 woorden. Natuurlijk zijn sommige moeilijker te spellen dan anderen. En daarvoor zijn verschillende redenen.

Cursus Engels online volgen? Waarom niet?! Ontdek de voordelen ervan. Boek je eerste les met je gewenste leraar.

De 10 meest verkeerd gespelde woorden in het Engels (1) De beste leraren Engels beschikbaar4,9 (6 reviews) Georgette35€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Giselle20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Nikolas25€ /u1e les gratis!Arthur20€ /u1e les gratis!5 (10 reviews) Yousra20€ /u1e les gratis!Iris5€ /u1e les gratis!5 (4 reviews) Eline20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Robbe20€ /u1e les gratis!4,9 (6 reviews) Georgette35€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Giselle20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Nikolas25€ /u1e les gratis!Arthur20€ /u1e les gratis!5 (10 reviews) Yousra20€ /u1e les gratis!Iris5€ /u1e les gratis!5 (4 reviews) Eline20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Robbe20€ /u1e les gratis!Let's go

De 4 hoofdredenen waarom Engelse spelling moeilijk is

  • Reden 1: Er zijn veel meer schrijfwijzes voor een klank, dan dat er uitspraken zijn voor letters. Zo is er slechts één manier om het woord uit te spreken dat door de letters s-e-e-p. wordt gespeld Maar er zijn verschillende manieren om de klanken /si:p/ te spellen, zoals seep, seap, sepe, siep en seip.
  • Reden 2: Bij spelling van minder voorkomende woorden missen we het ‘automatische’ dat geassocieerd wordt met schrijven of typen. De meeste mensen schrijven woorden als ‘the’ of ‘go’ zonder bij na te denken. Het is een automatisme geworden om dat woordbeeld neer te pennen. Maar – zelfs 10 jaar na de woorden geleerd te hebben – moeten de meesten nog steeds even pauzeren en nadenken voor ze de woorden ‘occasion’, ‘embarrass’ of ‘harassment’ neerschijven. Die doordenkers vragen om fouten.
  • Reden 3: Een woord kan van betekenis veranderen afhankelijk van hoe je het spelt.
    Deze woorden klinken absoluut hetzelfde, maar worden anders gespeld afhankelijk van hun betekenis. Deze woorden verkeerd spellen is heel gebruikelijk voor natives, omdat ze het woord automatisch op een bepaalde manier schrijven, terwijl ze eigenlijk iets anders willen zeggen (zonder het zelfs door te hebben)
  • Reden 4: Sommige woorden zijn gewoon moeilijk.
    Sommige woorden zijn gewoon moeilijk te spellen omdat het moeilijke woorden zijn. Punt! Het kan gaan om een moeilijke reeks medeklinkers met een hoop klinkers tussen. Of omdat ze op de ene manier worden uitgesproken, maar op een andere manier worden geschreven. Wat de reden ook mag zijn, hierbij is het een kwestie van memoriseren en oefenen. Uiteindelijk geraak je er wel!
De 10 meest verkeerd gespelde woorden in het Engels (47)

De 10 meest verkeerd gespelde Engelse woorden:

Dit zijn de meest voorkomende spelfouten volgens de Oxford Dictionary:

1. wich​ (correct: which)

Het lijkt moeilijk te geloven dat je ‘wich’ zou schrijven, wanneer je eigenlijk ‘which’ (welke) bedoelde – maar dit woord heeft meer dan 2 miljoen foutmeldingen in de Oxford Dictionary. Daarmee is het het meest misgespelde woord in het Engels.

2. accomodate​ (correct: accommodate)

Dit is eentje dat regelmatig opduikt in bedrijfscommunicatie, dus je wilt er zeker van zijn dat je hem goed spelt. Het gaat dus om twee c’s en 2 m’en.

3. definately (correct: definitely)

De verwarring bij dit woord is definitely niet moeilijk te achterhalen. Als je het word uitspreekt hoor je een ‘a’. Niet dus: je schrijft het met een i in het midden. Het derde meest verkeerd gespelde woord in het Engels. Een woord dat veel gebruikt wordt. Better get it right!

4. recieve​ (correct: receive)

Hoewel het een woord is waar tijdens de lessen Engels vaak op gehamerd wordt, blijft het voor vele een echte dooddoener. Wat is de regel? (allemaal samen) “een i voor een e, behàlve na een c”. Got it?

De beste leraren Engels beschikbaar4,9 (6 reviews) Georgette35€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Giselle20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Nikolas25€ /u1e les gratis!Arthur20€ /u1e les gratis!5 (10 reviews) Yousra20€ /u1e les gratis!Iris5€ /u1e les gratis!5 (4 reviews) Eline20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Robbe20€ /u1e les gratis!4,9 (6 reviews) Georgette35€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Giselle20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Nikolas25€ /u1e les gratis!Arthur20€ /u1e les gratis!5 (10 reviews) Yousra20€ /u1e les gratis!Iris5€ /u1e les gratis!5 (4 reviews) Eline20€ /u1e les gratis!5 (5 reviews) Robbe20€ /u1e les gratis!Let's go

5. untill​ (correct: until)

Dit was origineel de correcte spelling van het word until – met dubbele l - … in de middeleeuwen! Sinds die periode in de geschiedenis is er een en ander veranderd, tegenwoordig heeft het woord maar 1 l. Kwestie van het makkelijker te maken, toch? Je kan ook nog altijd wegkomen met de afkorting ‘til. Maar dus ook met 1 l.

6. occured (correct: occurred)

Dit woord is gelijkaardig aan accommodate: het gaat om dubbele medeklinkers. Extra verwarrend: in de tegenwoordige tijd van het werkwoord, is occur gewoon met één r. Kan je nog volgen? Welkom bij het Engels!

7. seperate (correct: separate)

Ook dit wil je correct kunnen schrijven, zeker in een werkcontext. Zoals wanneer je vraagt aan je team om ‘separate’ e-mails naar verschillende klanten te sturen. Een fout die nog altijd veel gemaakt wordt op de werkvloer.

8. goverment (correct: government)

Je hoort de n misschien niet als je het woord uitspreekt, maar er wordt er wel degelijk eentje geschreven. Zoals in de ininitief ‘to govern’. Misschien helpt dat als ezelsbruggetje?

9. publically (correct: publicly)

Een fout die maar al te vaak gemaakt wordt, of het nu privé of publiekelijk is… Je schrijft het zonder a, zoals je wel zou verwachten als je naar gelijkaardige woorden kijkt. Don’t be fooled!

10. apparrent (correct: apparent)

Apparently wordt dit woord ook enorm vaak verkeerd gespeld. Opnieuw de heikele kwestie van de dubbele of enkele medeklinkers. Hier is er apparently maar plaats voor eentje!

Met de juiste studiemethode, oefening, geduld en ontwikkeling lukt het je zeker om Engels helemaal onder de knie te krijgen!

De leraren Engels van Superprof zijn er alvast om te helpen. Voor wie zijn Engels naar een hoger niveau wil tillen.

De privé-leraars in jouw buurt komen gewoon bij jou thuis, of je kan een online cursus Engels volgen. En zo is de eerste stap gezet om makkelijker Engels te leren!

De 10 meest verkeerd gespelde woorden in het Engels (93)

Waarom maken we die fouten?

Heel wat van bovenstaande fouten komen voor door een verkeerdemanier van Engels leren.
Wil jij je Engels verbeteren maar zit je vast? Heb je het idee dat je niet verder komt?
Grote kans dat je onbewust fouten maakt in het leerproces zelf. Zo'n fouten maken het zóveel moeilijker om vooruitgang te boeken in het leren van de taal. Gelukkig zijn er genoeg manieren om ze op te lossen!

# Reden 1: nooit Engels schrijven

Nooit of te weinig Engels schrijven is een van de meest voorkomende redenen waarom je spelfouten blijft maken. Naast één van de meest gemaakte fouten bij het leren van Engels, is het ook één van de lastigste punten. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen Engels schrijft:
– Je komt niet regelmatig in een omgeving waar je Engels moet schrijven
– Je hebt geen tijd voor Engelse lessen
– Je spreekt liever Engels dan te schrijven

Het is dus vaak een obstakel om voldoende aanknopingspunten te vinden om je geschreven Engels te gebruiken. Maar er is altijd een manier om toch nog Engels te schrijven. Je moét Engels gaan schrijven als je je spelling wil verbeteren. Hoe dan?

Mogelijke oplossingen:

– Schrijf Engels voor jezelf, of denk aan social media waarin je zeker Engels kan gebruiken. Zo raak je eraan gewend om in het Engels te gaan schrijven.
– Corrigeer/review achteraf telkens je schrijfsels: zoek spelling en woorden op. Zo leer je veel bij.

# Reden 2: te weinig tijd

Een tweede mogelijkheid is dat je niet genoeg tijd vrijmaakt voor het verbeteren van je Engels. Heel logisch, want Engels leren kan er al snel bij inschieten tussen allerlei verplichte activiteiten. Maar als je jouw Engelse vaardigheden wilt verbeteren, zul je toch echt moeten investeren in de taal. Denk je dat je te weinig tijd over hebt? Probeer het dan eens zo:

Mogelijke oplossingen:

Probeer Engels in te voeren in je dagdagelijks leven. Denk er eens aan hoeveel dagelijkse dingen je in het Engels kunt doen. Boodschappenlijstjes, to-do lijstjes, ideeën opschrijven, … Als je daarin overschakelt op het Engels raak je én meer vertrouwd met het Engels én werk je aan je Engelse spelling en woordenschat.

# Reden 3: te veel focussen op geen fouten maken

Deze fout sluit een beetje aan bij reden 1. Hoewel er weinig Engels geschreven wordt tijdens het leren, hebben veel mensen wel een bepaald doel voor ogen. Foutloos Engels schrijven. Maar is dat doel realistisch? Moet je niet eerst veel fouten maken tijdens het proces om 'foutloos' Engelste kunnen?
Zet dus dat doel helder en duidelijk voor jezelf. En vooral haalbaar! Wat wil je bereiken? Hoe je dat gaat bereiken? Hoeveel tijd heb je daarvoor? Hoeveel wil je erin investeren?

Mogelijke oplossingen:

– Maak een plan! Een abstract, onbereikbaar doel is demotiverend. Maar als je een goed plan hebt opgesteld, is het makkelijker de juiste stappen te zetten.
– Ontdek wat jouw valkuil is in de taal zodat je weet waar je aan kunt werken.
– En verder? Oefenen, oefenen, oefenen.

De leraren Engels van Superprof kunnen je helpen om je doel en je leerproces duidelijk te omlijnen, dan kan je er verder zelf mee aan de slag!

Bron: The Oxford English Dictionary

Ergens doorheen Vlaanderen bijles volgen? Een Engels cursus Antwerpen is maar een voorbeeld dat voor je mogelijk is. Ontdek er meer over in volgend artikel.

De 10 meest verkeerd gespelde woorden in het Engels (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6245

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.