Tietoja piratismista - RIAA (2023)

Teemme tiivistä yhteistyötä jäsentemme kanssa varmistaaksemme, että faneilla, vanhemmilla, opiskelijoilla ja muilla alan toimijoilla on työkalut ja resurssit, joita he tarvitsevat tehdäkseen tietoisia kuuntelu-, osto- ja teknisiä päätöksiä.Teemme myös lujasti töitä suojellaksemme artisteja ja musiikkiyhteisöä verkkopiratismilta ja tuoteväärennöksiltä. Jos haluat tietää lisää tai sinulla on raportoitavaa, lue eteenpäin.

Tietoja piratismista

Musiikkivarkaudet – tai piratismi – kehittyvät jatkuvasti tekniikan muuttuessa.

Piratismiksi luokitellaan monet erilaiset toimet tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomien versioiden lataamisesta tiedostonjakopalvelusta musiikin laittomaan kopioimiseen suoratoistoohjelmiston tai mobiilisovellusten avulla. Lue eteenpäin oppiaksesi erottamaan lailliset ja laittomat käytännöt.

Ilmoita piratismista, kiitosKlikkaa tästä.

Laki

Luvaton kopiointi on lain vastaista

Tekijänoikeuslaki suojaa luovan työn arvoa. Kun teet luvattomia kopioita jonkun luovasta työstä, otat omistajalta jotain arvokasta ilman hänen lupaansa. Todennäköisesti olet nähnyt FBI:n varoituksen luvattomasta kopioinnista elokuva-DVD:n alussa. Vaikka et ehkä löydä näitä viestejä kaikilta CD-levyiltä tai musiikista, jotka olet ladannut Internetistä, samat lait pätevät. Liittovaltion laissa säädetään ankarista siviili- ja rikosoikeudellisista seuraamuksista tekijänoikeudella suojattujen äänitallenteiden luvattomasta kopioimisesta, jakelusta, vuokraamisesta tai digitaalisesta lähettämisestä. (Title 17, United States Code, Sections 501 and 506).

Mitä laki sanoo ja mitä se tarkoittaa

Tekijänoikeudella suojattujen musiikkitallenteiden luvattomien kopioiden tekeminen on lainvastaista ja saattaa johtaa siviili- ja rikosoikeudelliseen vastuuseen. Siviilioikeudellinen kanne voi asettaa sinut vastuuseen tuhansien dollarien vahingoista. Rikossyytteet voivat jättää sinulle rikosrekisterin, johon liittyy jopa viisi vuotta vankeutta ja sakkoja jopa 250 000 dollariin. Saatat pitää tämän yllättävänä. Loppujen lopuksi CD-levyjä voidaan helposti kopioida useita kertoja edullisella CD-R-polttotekniikalla. Lisäksi, kun olet Internetissä, digitaalinen tieto voi näyttää olevan yhtä ilmaista. Yhdysvaltain tekijänoikeuslaki tarjoaa itse asiassa täyden suojan äänitallenteille, olivatpa ne sitten fyysisten CD-levyjen tai digitaalisten tiedostojen muodossa. Riippumatta kyseessä olevasta muodosta pätee sama perusperiaate: musiikin äänitallenteita ei saa kopioida tai levittää ilman omistajan lupaa.

Mitä tuomioistuimilla on sanottavaa

Pitkä sarja oikeuden päätöksiä on tehnyt erittäin selväksi, että tekijänoikeudella suojatun musiikin lataaminen ja lataaminen ilman lupaa P2P-verkoissa on loukkausta ja voi olla rikos.

Yleisiä esimerkkejä tekijänoikeusloukkauksista verkossa:

 • Lataat älypuhelimeesi sovelluksen, jonka avulla voit "riidata" minkä tahansa YouTube-musiikkivideon äänen ja säilyttää sen pysyvästi musiikkikokoelmassasi.
 • Teet MP3-kopion kappaleesta, koska ostamasi CD-levy antaa sinun tehdä niin. Mutta sitten laitat MP3-kopiosi Internetiin käyttämällä tiedostonjakoverkkoa, jotta miljoonat muut ihmiset voivat ladata sen.
 • Vaikka et laittomasti tarjoaisi tallenteita muille, liity tiedostonjakoverkkoon ja lataa luvattomia kopioita kaikesta haluamastasi tekijänoikeudella suojatusta musiikista ilmaiseksi muiden verkon jäsenten tietokoneilta.
 • Saadaksesi pääsyn tekijänoikeudella suojattuun musiikkiin muiden verkon jäsenten tietokoneilla, maksat maksun liittyäksesi tiedostonjakoverkkoon, jolla ei ole lupaa levittää tai kopioida tekijänoikeudella suojattua musiikkia. Sitten lataat luvattomia kopioita kaikesta haluamastasi musiikista.
 • Siirrät tekijänoikeudella suojattua musiikkia pikaviestipalvelun avulla.
 • Sinulla on tietokone, jossa on CD-poltin, jolla poltat kopioita lataamastasi musiikista kirjoitettaville CD-levyille kaikille ystävillesi.
 • Joku, jota et tunne, lähettää sinulle sähköpostitse kopion tekijänoikeudella suojatusta kappaleesta, jonka lähetät ystävillesi.

Mitä tulee musiikin kopioimiseen, mikä on kunnossa ja mikä ei:

Teknologia on tehnyt digitaalisesta kopioinnista helpompaa kuin koskaan. Mutta se, että tekniikan kehitys mahdollistaa musiikin kopioimisen, ei tarkoita, että se olisi laillista. Tässä on vinkkejä musiikin nauttimiseen kunnioittaen muiden oikeuksia digitaalisessa maailmassa. Pysy näissä ja teet oikein musiikin luoneiden ihmisten toimesta.

Internet-kopiointi

 • Musiikin lataaminen ja suoratoistaminen tekijänoikeudella suojatun musiikin omistajien valtuuttamilla sivustoilla on sallittua riippumatta siitä, perivätkö tällaiset sivustot maksua.
 • Vieraillawww.whymusicmatters.comLuettelo useista valtuutetuista ja turvallisista sivustoista, joille on myönnetty lupa ja joiden sisältöä voi ladata ja/tai suoratoistaa.
 • Ei ole koskaan oikein ladata luvatonta musiikkia merirosvosivustoilta (Web tai FTP) tai vertaisjärjestelmistä, kuten BitTorrent.
 • Ei ole koskaan oikein antaa luvattomia kopioita musiikista muiden saataville (eli musiikin lataaminen) vertaisjärjestelmissä.

CD-levyjen kopiointi

 • Musiikin kopioiminen erityisille CD-R-äänilevyille, minilevyille ja digitaalisille nauhoille (koska niistä on maksettu rojalteja) on sallittua – mutta ei kaupallisiin tarkoituksiin.
 • Tämän lisäksi ei ole laillista "oikeutta" kopioida tekijänoikeudella suojattua musiikkia CD-levyltä CD-R-levylle. CD-levyn kopion polttaminen CD-R-levylle tai kopion siirtäminen tietokoneen kiintolevylle tai kannettavaan musiikkisoittimeen ei kuitenkaan yleensä aiheuta huolta, jos:
  • Kopio on tehty valtuutetulta alkuperäiseltä CD-levyltä, jonka laillisesti omistat
  • Kopio on vain henkilökohtaiseen käyttöön. Kopion luovuttaminen tai lainaaminen muille kopioimista varten ei ole henkilökohtaiseen käyttöön – itse asiassa se on laitonta.
  • Tekijänoikeudella suojatun musiikin omistajilla on oikeus käyttää suojaustekniikkaa kopioinnin sallimiseksi tai estämiseksi.
  • Muista, että valmistamaasi kopiota ei koskaan saa myydä tai käyttää kaupallisesti.

Onko näihin sääntöihin joskus poikkeuksia? Varma. "Autotalli" tai allekirjoittamaton bändi saattaa haluta sinun lataavan omaa musiikkiaan; mutta bändit, jotka omistavat omaa musiikkiaan, voivat vapaasti saattaa sen saataville laillisesti lisensoimalla sen. Ja muista, että on olemassa monia valtuutettuja sivustoja, joista voi ladata musiikkia ilmaiseksi. Parempi olla varovainen kuin katua – älä oleta, että lataaminen tai polttaminen on laillista vain siksi, että teknologia mahdollistaa sen.

Nauti musiikista. Oikein toimimalla teet oman osuutesi varmistaaksesi, että musiikki jatkuu.

* Tämän sivuston tarkoituksena on valistaa kuluttajia musiikin lataamiseen, lataamiseen ja kuluttajien kopioimiseen liittyvistä ongelmista. Sen ei ole tarkoitus tarjota oikeudellista neuvontaa tai olla kattava opas tekijänoikeuslaeista ja musiikin kaupallisesta käytöstä.

FAQs

Who has the highest certified single in RIAA? ›

Platinum selling 2x diamond-certified artist Swae Lee and Grammy Award-nominated 5x diamond-certified artist Post Malone have made history once again. Their anthem “Sunflower” officially emerged as the “the highest-certified single in RIAA history,” going 17x-platinum as of this month.

Who has the most RIAA diamond certifications? ›

Post Malone just broke the record for the most RIAA diamond certified singles from any artist. With three newly certified records—Circles, Better Now, and I Fall Apart—Posty now has 8 RIAA diamond-certified records, breaking the record previously held by Bruno Mars (6).

How many RIAA certifications does NBA YoungBoy have? ›

With 99 total RIAA certifications, #NBAYoungboy has passed #JCole and #Future in gold/platinum plaques 👀🚨 NBA YoungBoy has more platinum c…

Who has the most gold RIAA certifications? ›

The Golden Beatles

The Beatles earn their first Gold Album Award for "Meet The Beatles!" (Capitol Records). More than 50 years later, the band is the most-awarded band in Gold & Platinum Program history. The Beatles have tallied 178 million cumulative album certifications, spanning 48 separate albums.

Does Jay Z have a diamond single? ›

Jay-Z Earns First RIAA Diamond-Certified Single With Classic Kanye West Collab “Ni**as in Paris”

Who has 7 diamond albums? ›

Garth Brooks has received seven Diamond awards for seven individual albums from the RIAA for selling over ten million units each, a feat only he can claim, and is the No.

Has Drake gone diamond? ›

At the time, Posty joined fellow rappers Juicy J, T.I., OutKast, Tupac Shakur and Drake who have also reached diamond status for either features on a song, their own albums or a song they released during their careers.

Does anyone have 3 diamond albums? ›

Garth Brooks holds the record for most diamond-certified albums, with nine. Others with three or more albums that have reached diamond status include The Beatles, Led Zeppelin, Shania Twain and the Eagles. The RIAA awards diamond plaques to albums and singles that reach 10 times platinum status.

Does Michael Jackson have a diamond album? ›

Thriller, the album, gained its overall Diamond certification back in 1983 and became 34 times multi-platinum in August 2021.

How many RIAA does Lil Durk have? ›

The Chicago rapper now has a total of 12 platinum and 30 gold plaques, as Durkio's 2020 album The Voice has been certified platinum. “Still Trappin,” Durk's hit collaborative single with the late King Von, has also sold one million units in the U.S., giving him his 12th platinum plaque.

How many RIAA does Lil Wayne have? ›

Lil Wayne's 40th Birthday Marked With 22 RIAA Platinum Certifications and Messages From Ye, Drake, and Nicki Minaj | Complex.

How many RIAA does Drake have? ›

At the time, Drake hovered at a little less than 164 million units. With a new bounty of 22 million new singles certifications, Drizzy has ousted Enimen to take the top spot, boasting a total of 184 million RIAA certifications.

What is the lowest RIAA certification? ›

RIAA GOLD & PLATINUM AWARDS
CertificationMinimum UnitsDate Established
Gold®500,0001958
Platinum®1,000,0001976
multi-Platinum®2,000,000 (in increments of 1,000,000 thereafter)1984
Diamond®10,000,0001999
6 more rows

Who has gone platinum the most? ›

The only audited measure of record sales in the United States is certification by the Recording Industry Association of America (RIAA). Since the RIAA introduced its awards on 14 March 1958, Elvis Presley holds the record for the most platinum certificates for both albums and singles with 82.

Which rapper has gone platinum the most? ›

Rappers with the most MULTI platinum albums 💿🤯 10 - Jay Z 8 - Drake 8 - Kanye West 8 - Eminem 6 - Lil Wayne 6 - Tupac 4 - OutKast 3 - Nicki Minaj 3 - Notorious BIG 3 - Future 3 - Juice WRLD 3 - DMX 3 - Nas 3 - Snoop Dogg This list truly is LEGENDS only!

What is the most certified single of all time? ›

1. "Old Town Road" by Lil Nas X featuring Billy Ray Cyrus.

Who has the highest certified album? ›

Michael Jackson leads the way with the biggest success of his career (of anyone's career, actually), Thriller, which is millions ahead of any other title. The RIAA has certified the title 33-times platinum for equivalent sales of at least 33 million copies, making it the only collection to go three-times diamond.

Who has the most platinum single? ›

Most Platinum
Artist#
Elvis Presley30
George Strait24
The Beatles19
The Rolling Stones18
33 more rows

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated: 08/10/2023

Views: 5902

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.