Tekijänoikeustiedot ja lait – musiikilliset innovaatiot (2023)

Huonot uutiset ensin:

Music Publishers Association etsii aktiivisesti valtion musiikkijärjestöjä, jotka sallivat (tai jättävät huomiotta) laittoman valokopioidun musiikin käytön. Emme ole ensimmäinen valtio, jota tutkitaan, emmekä myöskään viimeinen. Tämä tekee tämän aiheen käsittelemisen välttämättömäksi, vaikka emme ehkä pidä keskustelusta. . . tai tuloksia. Joten tästä lähtee. . .

Jos musiikkikappale on tekijänoikeudella suojattu, se tarkoittaa, että vain kyseisen tekijänoikeuden haltijalla on oikeus kopioida. TheYhdysvaltain perustuslaki1 artiklan 8 jaksossa taataan taideteoksen tekijälle "yksinoikeus" kopioida ja/tai levittää kyseistä teosta. Kun ostat yhden kappaleen musiikkikappaleesta (tai tallenteesta), sinulla on oikeus omistaa tämä yksi kopio,ajanjaksoa; olla tekemättä lisäkopioita.Mistä tahansa syystä tehdyt kopiot jotka välttävät ostamistamusiikki on teknisesti laitonta. Ainoa, joka voi antaa sinulle luvan kopioida, on tekijänoikeuksien omistaja – kustantaja, säveltäjä jne.

Toisin sanoen Yhdysvaltain tekijänoikeuslaissa sanotaan, että jos musiikki tai sanat ovat tekijänoikeussuojan alaisia:

 • Et SAA kopioida musiikkia tai sanoituksia ilman lupaa

 • Et SAA tehdä johdannaisteosta tai järjestelyä julkiseen käyttöön missään muodossa ilman lupaa

(otettuhttp://www.pdinfo.com/copyright-law/copyright-and-public-domain.php)

[Suoritukseen ja äänitykseen liittyy muitakin vaikutuksia, mutta keskitymme tässä painomusiikkiin.]


Tämä herättää useita kysymyksiä!

Tekijänoikeuslain ydin ratkaisee "reilu käyttö.” Vastoin yleistä käsitystä kohtuullisen käytön (muu kuin yksityinen kotona kuuntelu tai -toisto) käyttö on hyvin rajallista. Määritteleväreilu käyttöperustuu neljään kriteeriin:

 • Käytön tarkoitus tai luonne

 • Työn luonne

 • Kopioidun/käytetyn kappaleen määrä

 • Kopioinnin mahdollinen vaikutus markkinoihin

 1. Tarkoitus, elijulkinen vai yksityinen?Valmistellaanko teosta julkiseen esitykseen (toisin kuin yksityistä kotikäyttöä)?

 2. Teoksen luonneeli onko se tarkoitettuEsitystai vartenKoulutuksellinen käyttö. Tästä monet väärinkäsityksemme voivat alkaa.

  1. Koulutuksellinen käyttöviittaavainteoksen käyttöön luokkahuoneessa, esim. tulostutkimus, harmoninen analyysi.

  2. Esitysviittaa mihin tahansa musiikkiin, joka esitetään joko konserttisalissa tai harjoitussalissa; joko voittoa tai ei. Heti kun soitat kappaleen (eikä opiskella sitä paperilla), se otetaan lain mukaan huomioonesitys.

 3. Määrä kopioitu. Yleensä kopiointi opetuskäyttöön sisältääalle 10 %tekijänoikeudella suojatusta kappaleesta tai muusta sen pituudestaei toimi yksikkönä. Koko kappaleen, etüüdin tai edes osan kopiointia ei voi koskaan laskea opetuskäyttöön.

 4. Vaikutus markkinoihin.Ostosten välttämiseksi tehdyt kopiot ovat laittomia, koska niillä on kielteinen vaikutus painetun musiikin markkinoihin – kustantajan tuloihin, mutta myös sovittajaan ja/tai säveltäjään.

Muita huomioitavia asioita:

 • Tekijänoikeuksien rekisteröintiä ei vaadita Yhdysvalloissa. Kaikki konkreettiset teokset, joissa on merkintä © ja päivämäärä, jolle tekijänoikeus on suojattu (jos vuoden 1922 jälkeen), katsotaan tekijänoikeuden alaisiksi. Painettu musiikkiJulkinen verkkotunnusei ole tekijänoikeuslain alainen.Julkinen verkkotunnustarkoittaa painoteoksia, joiden tekijänoikeuspäivämäärä on ennen vuotta 1922 (jos haluat käyttää kopioita laillisesti, sinulla on oltava todiste konkreettisesta kopiosta, jonka tekijänoikeuspäivämäärä on ennen vuotta 1922). Kaikki tallennettu musiikki on suojattu tekijänoikeuslailla vuoteen 2067 asti; kaupallisia tallenteita ei pidetä julkisina.

 • Termiä "välitön suoritus" ei ole Yhdysvaltain tekijänoikeuslaissa. Vastoin yleistä käsitystä,vaintapa tehdä laillisia kopioita esityksestä, jos musiikki puuttuu tai jälkitilattu onjo tilauksessalisensoidulta musiikin jälleenmyyjältä jatodiste tästä määräyksestäja se ei ole saatavilla (mukaan lukien kirje myyjältä tai julkaisijalta sekä kuitti) on käsilläennen kopioiden tekemistä. Huomaa, että kirje/kuitti myyjältä riittää, eikä julkaisijalta yleensä vaadita ylimääräistä kirjettä.

 • Tekijänoikeudella suojatun kappaleen johdannaisen sovittamiseen tarvitaan tekijänoikeuden haltijan lupa.

 • Painos loppuneen kappaleen kopioimiseen tarvitaan tekijänoikeuksien haltijan lupa.

 • Jos teet kappaleesta oman äänitteen, sinulla on niin kutsuttu pakollinen mekaaninen lisenssi. Toisin sanoen, kun kappale on alun perin äänitetty, voit äänittää sen ilman lupaa etukäteen, mutta sinun on maksettava tekijänoikeuden haltijalle 9,1¢ rojalti (jos kappale on alle viisi minuuttia pitkä). Alle 5 000 kappaleen osalta tämä maksetaan kustantajalle. yli 5 000 kopiosta tämä maksetaan Harry Fox Agencylle. Tämä koskee yhtyeiden johtajia, joiden opiskelijat äänittävät omia säestysään Solo & Ensemble -festivaaleille [MakeMusic maksaa jo SmartMusic-säestyksen rojaltit].

 • Jotta voit kopioida kaupallisen tallenteen, sinulla on oltava kappaleen tekijänoikeuksien haltijan lupayhtä hyvin kuinitse tallenteen omistaja.

 • Huomaa, että vapaasti käytettävissä olevan kappaleen ja kyseisen kappaleen sovituksen tai tallenteen välillä on ero.

Esimerkki:

Kappale "Mary Had a Little Lamb" on julkinen. Mutta mitään tämän teoksen tekijänoikeudella suojattua järjestelyä, joka on suojattu tekijänoikeudella vuoden 1922 jälkeen, ei saa kopioida tai järjestää uudelleen ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Myöskään tästä kappaleesta tehdyt tallenteet eivät ole julkisia ainakaan vuoteen 2067 asti.

Meiltä on kysytty useita hyviä kysymyksiä:

K:Jos ohjaajalla on sarja alueen koekirjoja ja kaikki hänen lapsensa pelaavat sitä kirjaa, onko se teknisesti laillista?

V:Vain yhden kopion omistaminen useamman kuin yhden lapsen käyttöön on selvästi muiden kopioiden mahdollisen ostamisen kiertämistä ja on siten lain vastaista.

K:Voisivatko johtajat kirjautua sisään koepaikalle saapuessaan ja osoittaa, että heillä on kirjat (vrs. jokainen lapsi, joka vie ne suoraan huoneeseen)? Olisiko se sääntöjen mukaista?

V:Jos joku todella uskoisi asiaan liittyvän ongelman vasta koepaikalla, saatat olla teknisesti kunnossa. Mutta kuvaamasi skenaario herättää selvästi kaksi kysymystä: 1. Tarkoitatko, ettei paikan päällä ole valokopioita ollenkaan, että vain tämä yksi kirja tuodaan paikalle? (Entä opiskelijat lämmittelevät tai harjoittelevat koe-esiintymistä odotellessa?) Ja 2. Jos näin on, eikö yksittäisissä kouluissa tai muualla tehty valokopioita, jotta lapset voisivat oppia kappaleet ennen paikalle tuloaan? Epäilen, että yksikään julkaisija tai MPA:n virkamies pitäisi kumpaakaan näistä uskottavana.

Yksi tapa MEA:n varmistaa vaatimustenmukaisuus on, että jokaisella lapsella on paperiversio kädessään saapuessaan paikalle sisäänkirjautumisen yhteydessä. Tätä NYSSMA ja useat muut valtion järjestöt tekevät (kaiken valokopion läsnäolo NYSSMA-tapahtumissa paikan päällä johtaa välittömään hylkäämiseen). Ilmeisesti ihmiset löytävät edelleen tapoja kiertää lakia, mutta tämä voi olla paras tapa suojata MEA:ta vastuulta.


Vau, tämä on pelottavaa! Mitä aion tehdä??

Tällä tiedolla on valtavia – ja kyllä, pelottavia – seurauksia bändin johtajalle (tai kenelle tahansa musiikinopettajalle, joka opettaa esiintymisyhtyettä).Mutta voimme kaikki työskennellä tämän läpi yhdessä ilman, että joudumme konkurssiin.

Ensinnäkin, vaikka tämä kuulostaa altruistiselta, älä keskity kysymykseen "Kuinka paljon pääsen eroon jäämättä kiinni?" Keskity sen sijaan kysymykseen "Kuinka me opettajina voimme olla esimerkkinä lain kunnioittamisesta sen räikeän rikkomisen sijaan, jos haluamme oppilaidemme tekevän niin tosielämässä, kun he lähtevät bänditunnista - ei vain tekijänoikeuksien suhteen, vaan myös suhteessa koko elämään?" Näytä oppilaille esimerkkiä noudattamalla liittovaltion lakeja ja opettamalla heille, että musiikki oneiilmainen – sillä on arvoa – ja että "oikean asian tekeminen" on aina oikein. Tämä on oppitunti, jonka oppilaasi ottavat mukanaan kauan luokkahuoneidesi ulkopuolella.

Sakot laittomien kopioiden hallussapidosta bändihuoneessa tai MEA:n määräämissä tilaisuuksissa ovat erittäin korkeat (paljon korkeammat kuin lisäosien tilaaminen tai asianmukaisen lisenssin hankkiminen). Ne voivat helposti lisätä jopa kymmeniä tuhansia dollareita. Sekä MEA:lle että koululle voidaan saada sakkoja. Sitä vastoin lisäosien hinnat useimmille kappaleille, joita käytät konserttisuorituksen arviointiin, ovat vain 1–3 dollaria kappale, ja lisäpisteet vaihtelevat 6–10 dollarin välillä. Kyllä sekin lisää. Mutta keskustele paikallisen painetun musiikin jälleenmyyjän kanssa ehkä ylimääräisestä alennuksesta, jos tilaat kaikki lisäosat samalla kun tilaat itse kappaleen. Paikalliset jälleenmyyjät, jotka antavat 10-20 % alennuksen painetusta musiikista, voivat tarjota sinulle osat, pisteetjaylimääräisiä osia suunnilleen samaan hintaan, monet teistä maksavat tällä hetkellä tilatakseen verkosta, jossa maksat täyden hinnan plus toimituskulut.

Kokeisiin, miksieionko jokainen koe-esiintyjä ostaa kirjan? Monet kirjamme maksavat alle 10 dollaria. Ja nämä ovat kaikki hienoja kirjoja lapselle kirjastossaan joka tapauksessa. Useimmat eivät maksa enempää kuin Standard/Tradition of Excellence - emmekä kopioinuomassana. Mitä koulussasi tehdään niille harvoille oppilaille, joilla ei todellakaan ole varaa menetelmäkirjaan? Tee sama myös koekirjoille.

Kannusta Solo & Ensemblen oppilaitasi ostamaan kokoelmia, joita he voivat käyttää yli vuoden säästääkseen rahaa. Tai kannusta heitä valitsemaan teos, joka on jo kirjastossasi, jotta heidän tarvitsee tilata vain yksi kappale lisää. Jos opiskelija voi käyttää koulukopiota tuomariston kopiona, ei tarvitsisi kopioida tai ostaa kopioita. Jälleen monet paikalliset nuottikauppiaat antavat alennusta Solo & Ensemble -musiikista, varsinkin jos on ostettava useampi kuin yksi kappale. Kirjan ostaminen saattaa auttaa joitakin opiskelijoita aloittamaan harjoittelun aikaisemmin ja ottamaan prosessin vakavammin. Se antaisi tapahtumalle lisää uskottavuutta - ja erityisesti Sololle ja Ensemblelle - estäisi viime hetken tukahduttamista/näkemystä, jonka olemme kaikki nähneet.

Jos opiskelijasi nauhoittavat säestyksensä itse, voit olla vapaa kaikista oikeudellisista syytöksistä lähettämällä sen kustantajalle sentin (kirjaimellisesti kymmenen senttiä) merkinnällä, jossa mainitaan teoksen nimi, äänityspäivämäärä ja tarkoitus sekä mitä tallennusta käytetään. Vaikka onkin totta, että harvat julkaisijat ryhtyvät oikeustoimiin penniäkään, tämä estää sinua aiheuttamasta seurauksia. Jälleen SmartMusic-säestys on jo lisensoitu käytettäväksi, ja ne voidaan tallentaa/tallentaa asetuksillasi ja käyttää Solo & Ensemble -festivaaleilla ilman lisätoimia.

Kuinka haen lupaa kappaleen uudelleenjärjestelyyn tai loppuneen kappaleen kopioimiseen?

Voit yleensä saada kaikki tarvitsemasi tiedot (ja lisenssit) paikalliselta painetun musiikin jälleenmyyjältä. Heidän pitäisi auttaa mielellään. Kysy, ovatko he RPMDA:n (Retail Print Music Dealers Association) jäseniä; jos näin on, heillä on käsillään paljon tekijänoikeustietoja, joita he voivat jakaa.

Löydät myös monia lomakkeita ja paljon muuta tietoa painetun musiikin tekijänoikeuksistawww.mpa.org. Tai voit lähettää sähköpostia Music Publishers Associationille osoitteeseenadmin@mpa.org.

Voit ottaa yhteyttä kustantajan lisensointiosastoon, joka omistaa kyseisen musiikin tekijänoikeudet. Ole valmis antamaan heille musiikkisi nimi, säveltäjä/sovittaja ja tekijänoikeuspäivämäärä/haltija sekä käyttötarkoitus ja käyttöpäivämäärät. Huomaa, että tekijänoikeuksien omistaja ja jakelija ovat kaksi eri tahoa, esim. Southern Music -julkaisut ovathajautettuHal Leonard, mutta tekijänoikeuksia hallinnoi edelleen Lauren Keizer Music, jokaomistaaEteläinen musiikki. Paikallinen painetun musiikin jälleenmyyjäsi voi myös auttaa sinua ratkaisemaan tämän.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated: 03/08/2023

Views: 6052

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.