Kesän ollessa täydessä vauhdissa monet ihmiset potkaisevat kenkiään jaloistaan – eikä se tapahdu vain rannalla tai puistossa. Paljain jaloin käveleminen tai juokseminen on saavuttanut suosiota viimeisen vuosikymmenen aikana, samoin kuin minimalistiset kengät, jotka on suunniteltu jäljittelemään paljain jaloin liikkumisen tunnetta.
Väitteitä on runsaasti siitä, että kenkien luopuminen voi parantaa voimaa ja tasapainoa, ratkaista lonkka-, selkä- tai polvivaivoja ja ehkäistä kivuliaita jalkojen epämuodostumia, kuten punoksia tai kaatuneita kaaria. Mutta onko paljain jaloin parempi vai onko se vain muotia?
Kuten kaikki muutkin eläimet, ihmiset kehittyivät kävelemään ilman kenkiä. Kun esi-isämme kulkivat savannilla etsimään ruokaa ja suojaa, he lopulta keksivät, kuinka suojella jalkojaan äärimmäisiltä lämpötiloilta ja teräviltä esineiltä: kääri ne eläinten nahkaan. Nämä kenkien varhaiset versiot mahdollistivat todennäköisesti lajimme matkustamisen kauemmas, nopeammin ja turvallisemmin.
Thevanhimmat löydetyt kengätjuontavat juurensa 8000 vuotta sitten. Fossiiliset todisteet kuitenkin osoittavat, että lajimme alkoi käyttää sandaaleja tai mokasiineja yli 40 000 vuotta sitten. Pehmustetut kengät tulivat kuitenkin näyttämölle vasta noin 300 vuotta sitten. Jotkut tutkimukset osoittavat, että nämä pehmustetut pohjat ovat muuttaneet jalan muotoa ja toimintaa.
Ihmisen jalat ovat monimutkaisia ja kehittyneitä koneita, jotka sisältävät melkeinneljäsosa kaikista luistakehossa. Jokaisessa jalassa on 200 000 hermopäätettä, 26 luuta, 30 niveltä ja yli 100 lihasta, jänteitä ja nivelsiteitä, jotka kaikki toimivat saumattomasti yhdessä liikkuessamme. On siis selvää, että monimutkaisten osien peittäminen kengällä muuttaa tapaamme liikkua.
Hänen vuoden 2009 bestsellerissäänSyntynyt juoksemaanChristopher McDougall puolusti nyt suosittua ajatusta, että modernit, pehmustetut kengät ovat syynä moniin luusto-lihasvammoihin - ainakin juoksijoilla. McDougall tutki Tarahumara-heimoa Meksikossa, jonka jäsenet juoksevat usein yli 100 mailia ylös ja alas kivisiä polkuja vain ohuissa, kotitekoisissa sandaaleissa. Hänhylkäsi pehmustetut lenkkarinsa, parantaa omia juoksemiseen liittyviä vammojaan ja synnytti liikkeen palatakseen paljain jaloin.
Vuoden 2010 tutkimus osoitti senpaljain jaloin juoksijat eivät rasita jalkojaan vähemmän. He ottavat lyhyempiä askeleita ja iskevät jalkansa keskiosasta ensin samalla kun he kihartavat varpaitaan enemmän. Tämä jakaa voiman tasaisemmin jalan poikki.
Pehmustetun, korotetulla kantapäällä varustetun kengän käyttäminen sen sijaan mahdollistaa juoksijoille pidempiä askeleita ja iskeytymisen kantapäähän ensin. Kantapäälle laskeutuminen tuottaa jopa kolme kertaa enemmän voimaa kuin jalkaterälle laskeutuminen, lähettäminenshokkiaallotluustoa ylös.
Kengät näyttävät muuttavan myös tapaamme kävellä. Paljain jaloin kävelijät ottavat lyhyempiä askeleita ja astuvat kevyemmin – lähinnä testatakseen, onko jalan alla jotain kipeää, ennen kuin se vie kehon täyden painon.
Jotkut tutkimukset osoittavat, että nykyaikaiset kengät ovat muuttaneet ihmisten jalkojen muotoa ajan myötä. Esimerkiksi intialaisilla ihmisillä, jotka ovat tavallisesti avojaloin, onleveämmät jalatkuin länsimaalaiset, joiden hoikemmat, lyhyemmät jalat antoivat vähemmän kykyä levittää iskupainetta.
Kengät voivat myös häiritä jaloistamme aivoihin lähetettyjä hermoviestejä alla olevasta maasta. Harvardin tutkijat tutkivat äskettäin 100 aikuista, enimmäkseen Keniasta, nähdäkseen, onkokovettumat toimivat samalla tavalla kuin kengätmitä tulee jalan ja aivojen välisen signaalin vaimentamiseen.
Kovet ovat evoluution mukainen ratkaisu piikkeihin tai kiviin: jalkojen iho on paksumpi kuin melkein missään muualla kehossa. Tutkimushenkilöillä, jotka kävelivät paljain jaloin suurimman osan ajasta, oli enemmän ihokovettumia kuin kengillä olevilla ikätovereillaan, jotka suojasivat heidän jalkojaan, mutta mahdollistivat silti paremman tuntostimuloinnin kuin kengät. Tutkijat havaitsivat myös, että pehmusteettomat, minimaaliset kengät toimivat enemmän samankaltaisesti kuin käveleminen kovettuneilla paljain jaloin kuin pehmustettujen kenkien käyttäminen.
Tuomaristo on kuitenkin edelleen pohtinut, onko kengättömyyteen jääminen parempia kokonaistuloksia keholle.
Vuoden 2017 kirjallisuuskatsauksessa arvioitiin tavanomaisen kävelemisen tai paljain jaloin juoksemisen pitkän aikavälin vaikutuksia ja havaittiinsuhteellisissa loukkaantumismäärissä ei ole eroaverrattuna kenkiä käyttäviin ihmisiin. Paljain jaloin kävely tai juokseminen näytti kuitenkin vähentävän jalan epämuodostumia.
Mitä tulee lapsiin, aopiskellaTänä vuonna julkaistussa tutkimuksessa ei havaittu tilastollisia eroja 75 3–9-vuotiaan lapsen kävelyssä tai voimassa, jotka kävelivät sekä paljain jaloin että kengissä saman maan päällä. Toisessa vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että paljain jaloin liikkumisen pitkäaikaisista vaikutuksista jalkojen ominaisuuksiin on "vähän todisteita". Itse asiassa, kun verrattiin jalkojen morfologiaa810 lasta ja nuortajotka olivat tavallisesti kenkiä ja avojaloin, he päättelivät, että "jalkineiden jatkuvalla käytöllä voi olla tärkeä rooli lapsuuden jalkojen kehityksessä ja se saattaa itse asiassa olla hyödyllistä jalkaholvin kehitykselle."
Paljain jaloin tuntuvat mutta suojaavat minimalistiset kengät saattavat olla vain tulevaisuuden aalto – tai pikemminkin paluu esihistoriallisille juurillemme. Vuoden 2020 tutkimuksessa arvioitiin 64 aikuisen kävelyä ja havaittiin, että heillä oliparempi kävelykyky kävelemällä minimalistisilla kengillä kuin kävelemällä paljain jaloin.
Näyttää siltä, että esi-isämme olivat tekemässä jotain, kun he alkoivat kääriä jalkansa nahkaan vuosituhansia sitten. Vaikka jalkojen antaminen alastomana silloin tällöin ei todellakaan ole huono idea, useimpien meistä ei luultavasti pitäisi heittää kenkiään roskakoriin lähiaikoina.
FAQs
Miksi kävellä paljain jaloin? ›
Artikkelin mukaan paljasjalkakävelyllä on lukuisia terveyshyötyjä. Muun muassa nivelten joustavuus lisääntyy, jolloin polvi-, lonkka- ja selkäkivut vähenevät. Lisäksi jalkojen hikoilu vähenee, iho pysyy kuivana eikä kehity hiertymiä ja rakkoja. Myös jalkaterien alueella olevien ihotautien oireet lievenevät.
Kannattaako kävellä ilman kenkiä? ›Ilman kenkiä käveleminen voi olla riski saada huono kävelytekniikka, joka lisää loukkaantumisriskiä. Myös vammat, lasinsirut ja muut terävät maassa oleva asiat sekä liian kuuma tai kylmä kävelyalusta aiheuttavat ongelmia. Jalat voivat myös altistua bakteereille ja tulehduksille.
Onko Paljain jaloin kävely terveellistä? ›– Paljain jaloin kävelyn suurin hyöty on jalkaterän lihasten vahvistuminen. Nivelten liikkuvuuden lisääntyminen vaihtelevassa maastossa tukee tasapainoa, jolloin kaatumisriski on pienempi. Myös kokonaisvaltaisesti pystyasennon hallinta paranee, kertovat Marjo Heikkilä ja Arja Kiviaho-Tiippana.
Saako autoa ajaa paljain jaloin? ›Myös paljain jaloin saa ajaa, jos tästä ei aiheudu haittaa ajoneuvon hallinnalle.
Kannattaako kävellä joka päivä? ›Kävely kannattaa, sillä säännöllisesti tehtynä se muun muassa parantaa veren sokeri- ja rasva-arvoja, laskee verenpainetta sekä ylläpitää nivelten hyvinvointia. Käveleminen kuluttaa energiaa, mikä auttaa painonhallinnassa. Samalla mielialakin kohenee.
Voiko joka päivä kävellä? ›Kävely vaikuttaa niin ikään mielen hyvinvointiin. – Voi sanoa, että kävely on ihmelääke ilman suurempia sivuvaikutuksia. Jos liikunta on jäänyt vähäiseksi, puolen tunnin päivittäinen kävelylenkki hyödyttää kaikenikäisiä: sekä nuoria aikuisia että ikäihmisiä.
Miten estää kenkiä Haisemasta? ›- Vaihtele kenkiä päivittäin. ...
- Käytä sukkia. ...
- Hanki pohjalliset. ...
- Sirottele kenkiin talkkia. ...
- Pese jalat päivittäin. ...
- Käytä jaloille sopivaa deodoranttia. ...
- Pakasta kengät. ...
- Suihkuta etikkaliuosta.
Säännöllinen reipas kävely parantaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, alentaa verenpainetta, vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen sekä auttaa pitämään painon kurissa. Lisääntyneen virkeyden ja jaksamisen sekä paremman unen ja mielialan huomaa jo parissa viikossa.
Paljonko pitäisi kävellä? ›Kävely on kaikin mahdollisin tavoin hyödyllistä, mutta etenkin, jos tavoitteenasi on parempi terveys ja haluat lisätä aineenvaihduntaa. Terveysasiantuntijat suosittelevat 30 minuutin reipasta kävelyä joka päivä muun muassa sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen riskin vähentämiseksi.
Kauanko kestää kävellä? ›Ihmisen normaali kävelyvauhti on keskimäärin viisi kilometriä tunnissa — jos samassa ajassa kävelee vaikkapa kahdeksan kilometriä, lihastyötä joutuu tekemään paljon enemmän.