Paljain jaloin kävelemisen vaarat
Olemme kuulleet sen tuhat kertaa: älä kävele paljain jaloin. Ja yleensä kuuntelemme, koska haluamme välttää loukkaamasta itseämme, kuten astumasta lasin päälle, tai haluamme välttää ihoinfektioiden, kuten syylien, poimimista. No, tässä on sinulle uutisia: paljain jaloin kävellessä on paljon muutakin huolestuttavaa.
Kun kävelemme paljain jaloin, emme vaaranna vain jalkojen ihoa, vaan myös jalan biomekaanista toimintaa. Jalkamme ovat luonnostaan kaarevia, ja vaikka monet sukupolvet ennen meitä kävelivät paljain jaloin, meidän tulisi välttää sitä. Paljain jaloin käveleminen kovilla pinnoilla saa jalkamme romahtamaan, mikä voi johtaa valtavaan rasitukseen ei vain jalkaan, vaan myös muuhun kehoon. Jalkamme pronoituvat (kääntyvät sisään) luonnollisesti askelsyklin aikana, mutta kun kävelemme paljain jaloin, pronoitumme pidempään, mikä muuttaa sitten biomekaniikkaa ja paineen ja painon jakautumista jalan poikki. Tämä epätasapaino voi lisätä taustalla olevien jalan epämuodostumien, kuten nivelten ja vasaravarpaiden, etenemistä ja johtaa liialliseen pronaatioon liittyviin tuskallisiin tiloihin, kuten kaari-/kantapääkipuun, säärihaaroihin/sääriluun takajännetulehdukseen jaAkillesjännetulehdus. Tämä epätasapaino voi sitten kääntyä ylöspäin vaikuttaen muihin kehon osiin, kuten polviin ja selkään. Tästä syystä kehomme voi tuntua kipeältä pitkän päivän jälkeen avojaloin oltuaan tai käyttäessämme kenkiä, jotka eivät tue jalkaholvia, kuten useimmat varvastossut ja muut litteät kengät.
Sen lisäksi, että avojaloin käveleminen aiheuttaa särkyä, se altistaa jalkamme bakteeri- ja sieni-organismeille, jotka voivat tartuttaa ihoa ja kynnet. Nämä organismit voivat johtaa infektioihin, jotka muuttavat jalan ulkonäköä, hajua ja mukavuutta, kuten urheilijan jalka tai sieni. Usein ihmiset, joilla on paksuuntuneet, kuivat ja hilseilevät jalat, olettavat, että heidän jalkojaan on kuorittava ja kostutettava, vaikka itse asiassa he tarvitsevat sieni-voidetta, koska heillä on hilseilyä aiheuttava sieni-infektio. Sienellä on taipumus kasvaa pimeässä ja kosteassa ympäristössä. Ihmiset voivat helposti saada nämä infektiot, koska ne ovat erittäin tarttuvia, kävelemällä paljain jaloin yleisissä kylpytiloissa ja kuntosaleissa. Nämä organismit tartuttavat ensin ihon ja sitten ne voivat tartuttaa kynnet, mikä johtaa paksuuntumiseen, värjäytymiseen ja haurastumiseen. Molemmista olosuhteista ei tule vain rumia, vaan ne myös lisäävät epämiellyttävää hajua. Lopulta iho ja kynnet muuttuvat tuskallisiksi, kun iho alkaa halkeilla ja halkeilla ja kynnet paksuuntuvat aiheuttaen enemmän painetta varpaille.
Vaikka kenenkään ei tule kävellä paljain jaloin tartuntariskin vuoksi, jotkut ihmiset saattavat altistaa itsensä suuremmalle vaaralle niin tehdessään. Esimerkiksi diabetesta sairastavien ihmisten ei tulisi koskaan mennä paljain jaloin julkisissa tiloissa välttääkseen ihotulehduksen jaloilleen. Jos diabeetikko sairastuu ihotulehdukseen, kuten sieneen, sairaus muuttaa ihon normaalia kosteutta, mikä muuttaa ihon rakennetta, sävyä ja turgoria. Tämä kuivuus ja kovuus voivat johtaa ihon halkeamiseen, mikä lisää mahdollisuuksia saada uusi infektio. Infektiota pahentaa sitten se tosiasia, että diabeetikoilla on heikentynyt immuniteetti ja siksi heillä on suurempia vaikeuksia torjua infektiota. Huono infektio voi johtaa amputaatioon. Toinen ryhmä ihmisiä, jotka voivat olla alttiita tällaisille infektioille, ovat työammateissa työskentelevät, kuten rakennustyöntekijät ja maanviljelijät, jotka saattavat joutua käyttämään saappaita pitkiä aikoja ulkoilmassa, jossa he ovat alttiina kosteudelle ja mikrobeille.
Sieni- tai bakteeri-infektion hoito on erittäin tärkeää, jopa jaloissasi. Jalkasi ovat erityisen erikoiset. He vievät sinut kaikkialle. On välttämätöntä, että pidät niistä huolta. Paras tapa hoitaa infektiota on ensin selvittää, onko infektio bakteeri- vai sieniperäinen. Jalkalääkärisi voi auttaa sinua. Useimmat infektiot, joissa esiintyy hilseilyä ja kutinaa jalan pohjassa ja varpaiden välissä, ovat seurausta sieni-infektiosta, joka tunnetaan nimelläurheilijan jalka. Kannattaa kokeilla reseptivapaata sienilääkettä ensin kahden tai kolmen viikon ajan nähdäksesi, onko tilassa havaittavissa jonkin verran parannusta. Myös desinfiointiaineen, kuten Lysol Disinfectant Spray, säännöllinen ruiskuttaminen kenkiisi tappaakseen kengässä olevat organismit, voi auttaa sinua välttämään tartunnan ja estämään sen leviämisen. Jos reseptivapaa sienilääke ei ratkaise tilannetta, reseptivahvuuslääkkeen pitäisi tehdä temppu. Jos on asieni-infektio kynsissäsisitten reseptilääke paikallisesti ja joskus suun kautta otettava lääke voi olla parempi. Myös laserhoito voi olla vaihtoehto, mutta se ei aina toimi. Varmista, millainen infektio sinulla voi olla ja miten sitä hoidetaan, kääntymällä jalkaterapeutin puoleen. Jalkaterapeutti tunnistaa tilan ja antaa hoidon.
Nyt en halua sinun olevan pakkomielteinen tästä. Loppujen lopuksi olemme ihmisiä ja kävelemme paljain jaloin. Jotkut meistä haluavat olla paljain jaloin. Jos saat tartunnan, se ei ole maailmanloppu. Vältä kävelemistä paljain jaloin talon ulkopuolella, ellei se ole välttämätöntä, kuten osallistuessasi joogaan. Kun kävelet paljain jaloin, puhdista jalkasi välittömästi sen jälkeen välttääksesi tartunnan. Voit käyttää vauvanpyyhkeitä ensin jalkojen puhdistamiseen ja sitten sienitorjuntasuihkeella tappaaksesi sienen ennen kuin se aiheuttaa infektion. Voit saada tartunnan myös kotona kävelemällä paljain jaloin, jos puolisollasi tai kämppäkaverillasi on infektio. Suosittelen suihkuttamaan Lysol-desinfiointiainetta kylpyhuoneen lattialle ja suihkuun, jotta se tappaa mahdolliset mikrobit. Sieni-infektiot voivat tapahtua missä tahansa. Todennäköisyys kasvaa, kun kävelet kosteassa ympäristössä, koska nämä organismit kasvavat pimeissä ja kosteissa paikoissa. Useimmat ihmiset sairastuvat urheilijan jalkatautiin talvella, koska he käyttävät paksumpia kenkiä ja saappaita, jotka tuulettavat vähemmän ja voivat altistua suuremmalle sateen tai lumen kosteudelle. Nämä infektiot ovat kuitenkin edelleen yleisiä kuumina kuukausina, koska ihmiset käyvät useammin uima-altaissa ja kuntosalilla ja kävelevät näissä paikoissa paljain jaloin.
Paljain jaloin käveleminen ei ole huono asia. Paljain jaloin kävelemisestä on hyötyä pehmeillä pinnoilla, kuten kokolattiamatto, ruoho tai hiekka. Näillä pinnoilla käveleminen parantaa verenkiertoa, mikä lisää jalan hermojen, lihasten ja luun ravintoa ja auttaa minimoimaan alaraajojen turvotusta. Paljain jaloin kävely voi myös parantaa jalan lihasten ja nivelsiteiden voimaa ja joustavuutta, mikä parantaa jalan toimintaa, vähentää jalan vammoja sekä parantaa kehon ryhtiä ja tasapainoa. Paljain jaloin käveleminen puhtaalla ja pehmeällä alustalla on aivan hienoa. Ota siis kengät pois ja tanssi nurmikolla kauniina, kuivana päivänä. (Älä vain unohda puhdistaa niitä!)
Tekijä
Dr. Miguel Cunha, Board Certified Surgical Podiatrist, Gotham Footcaren perustaja ja johtava jalkaterapeutti Manhattanilla on korkeasti koulutettu ja taitava jalka- ja nilkkakirurgi, jolla on kokemusta monenlaisten jalka- ja nilkkasairauksien hoidosta pienistä ongelmista monimutkaisiin rekonstruktioihin jalka- ja nilkkasairauksiin. leikkaus. Tohtori Cunha on ylpeä siitä, että hänellä on aito kiinnostus jokaiseen potilaansa kohtaan, samalla kun hän tarjoaa heille äärimmäistä myötätuntoa ja poikkeuksellista hoitoa.