Miten tekijänoikeuslaki toimii? (2023)

Yksi useimmin kysytyistä kysymyksistä on se, miksi voit tulostaa vain yhden kopion useimmista nuotteista oston jälkeen. No, lyhyt vastaus on, koska meillä on sopimus nuottien kustantajien kanssa, että myymme heidän omaisuutensa (kappaleen sovitus) samalla kun suojelemme heidän omaisuuttaan

Miten tekijänoikeuslaki toimii? (2)

Yksi useimmin kysytyistä kysymyksistä on se, miksi voit tulostaa vain yhden kopion useimmista nuotteista oston jälkeen. No, lyhyt vastaus on, koska meillä on sopimus nuottien kustantajien kanssa heidän omaisuutensa myymisestä (kappaleen sovitus) samalla kun suojellaan täysin heidän lain mukaisia ​​oikeuksiaan.

Tekijänoikeuslaki voi olla hankala aihe. Se vaikuttaa kaikkiin konkreettisiin ilmaisumuotoihin, mukaan lukien nuotit, musiikkinauhoitukset, kirjat, sanomalehtiartikkelit, elokuvat, kuvat ja paljon muuta. Sen lisäksi, että tekijänoikeuslain noudattaminen on eettisesti oikein, sillä on luonnollisesti myös oikeudellisia seurauksia, joita ei noudateta asianmukaisesti, ja sillä voi olla erittäin kalliita seurauksia.

(Video) Tekijänoikeus @YouTube - Miten Tekijänoikeus Suojaa YouTubettajaa?

Alla on lyhyt katsaus tekijänoikeuslakiin, erityisesti nuottien osalta. Jos sinulla on lisäkysymyksiä, älä epäröi kysyä alla olevissa kommenteissa. Tekijänoikeuslaki on hyvin lähellä sydäntämme täällä Musicnotesissa, sillä teemme kaikkemme varmistaaksemme, että taiteilijat, kirjoittajat ja kustantajat saavat oikeudenmukaisen ja laillisen korvauksen kovasta työstään.

Mikä on tekijänoikeuslaki?

Pohjimmiltaan tekijänoikeuslaki suojaa immateriaaliomaisuutta varastamista vastaan. Kun luot alkuperäisen teoksen, esimerkiksi kirjoitat kappaleen, teos on omaisuutesi välittömästi sitä luodessasi. Kukaan muu ei saa laillisesti tehdä kopioita teoksistasi, esittää työtäsi, levittää kopioita teoksistasi, jakaa tai käyttää työtäsi tehdäkseen omia hyvin samankaltaisia ​​teoksia ilman lupaasi.

Kuinka se suojaa kustantajia ja taiteilijoita?

(Video) Miten saan käyttää teoksia

Aivan kuten tekijänoikeuslaki suojaa sinua siltä, ​​että muut varastavat immateriaaliomaisuuttasi, se suojaa myös muusikoita, lauluntekijöitä ja musiikin kustantajia heidän omaisuutensa varastamiselta. Kun ostat laillisesti nuottikappaleen, maksat korvauksia osapuolille, jotka ovat luovuttaneet kiinteistön käyttöösi. Ostamasi nuottien julkaisija varmistaa, että jokainen, joka omistaa musiikin oikeudet, saa oikeudenmukaisen ja laillisen osuutensa.

Miksi minun täytyy seurata sitä?

Harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta kaikkien on noudatettava tekijänoikeuslakia, ja sen noudattamatta jättäminen voi johtaa melkoisiin vaikeuksiin. Huomaat ©-symbolin, jossa on vuosiluku ja omistaja jokaisessa tarjoamassamme nuotissa. Se näyttää sinulle, kuka omistaa teoksen oikeudet (molemmat musiikkijasanoitukset) ja minä vuonna tekijänoikeus alkoi. Joskus teoksessa näkyy useita vuosia ja nimiä, koska useat kustantajat/taiteilijat voivat omistaa oikeudet. Näissä tapauksissa nuottimyynnistä saadut tulot jaetaan.

Kun ostat digitaalisen nuottikappaleen, ostat kappaleesta yhden kappaleen, samoin kuin jos kävisit kaupassa ja ostaisit yhden kappaleen nuotteja. Maksat kappaleen omistajille heidän immateriaaliomaisuudestaan. Jos kuitenkin kadotisit tai vahingossa pilaisit nuottisi, et voisi mennä takaisin kauppaan ja vaatia ilmaista kappaletta, eikö niin? Digitaalinen nuotti on sama. Ostoksesi sisältää vain yhden fyysisen kopion. Lisäkopioiden tekeminen, digitaalinen skannaus tai kopioiden jakaminen niistä maksamatta katsotaan varastamiseksi ja on laitonta.

(Video) Miten Päästä Eroon Turhista Tekijänoikeusvaatimuksista Ääniraidan Muokkauksella

Samoin tekijänoikeuslaki pitää kappaleen jokaisen avaimen erillisenä omaisuutena, joten voit tulostaa digitaalisen tiedostosi vain yhdellä avaimella. Alkuperäisen tulosteen jälkeen sinun on maksettava nuottisi lisätulosteet noudattaaksesi tekijänoikeuslakeja.

Entä Musicnotes Editions?

Monet tarjoamistamme nuottinimikkeistä ovat Musicnotesin kustantamia. "Musicnotes Editions,", kuten me niitä kutsumme, ovat tyypillisesti julkisia, mikä tarkoittaa, että niiden alkuperäiset tekijänoikeudet ovat vanhentuneet ja ne ovat nyt vapaasti kenen tahansa jäljentämiseen, levittämiseen ja esittämiseen. Musicnotes omistaa edelleen oikeudet tiettyihin julkisten teosten järjestelyihimme, ja näet tekijänoikeustiedot Musicnotes Editionsin alaosassa. Tarjoamme nämä ammattimaiset ostojärjestelyt, ja voit tulostaa rajoittamattomia kopioita tekijänoikeudella suojatuista teoksistamme yhdellä ostolla.

Mahdollisuus soittaa monenlaisia ​​nuotteja on hieno etuoikeus, ja olemme erittäin kiitollisia kustantajille, taiteilijoille ja kirjailijoille, jotka jakavat lahjakkuuttaan ja kovaa työtään. Muista aina tarkistaa lähteesi tekijänoikeuksien noudattaminen. Tällä tavoin voimme kaikki auttaa suojelemaan musiikintekijöiden vaurautta tuleville sukupolville.

(Video) Tekijänoikeuksien merkitys tekijälle: Ernest Lawson

FAQs

Mitä asioita tekijänoikeus ei suojaa? ›

Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmaisumuotoa. Se ei suojaa ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa – nämä ovat vapaasti muiden käytettävissä.

Miten toisen tekemän teoksen tietoa saa käyttää? ›

Toisen tekemän teoksen käyttöön tarvitset yleensä tekijänoikeudenhaltijan luvan. Tekijänoikeus suojaa teoksen ilmenemismuotoa. Teoksen sisältämää tietoa, ideaa, periaatteita, menetelmää tai juonta saat käyttää vapaasti, kunhan kirjoitat omin sanoin tai luot sen avulla oman itsenäisen teoksen.

Milloin teoksen tekijää ei tarvitse ilmoittaa? ›

Tekijänä pidetään sitä, jonka luovan panoksen ansiosta teos on syntynyt. Tekijän ohjeiden mukaan toimivat tekniset avustajat, kuten valajat, eivät ole tekijöitä. Myöskään ideoijaa ei pidetä tekijänä, mikäli teoksen konkreettinen hahmo on jonkun muun luovan panoksen tulosta.

Mitä tapahtuu jos rikkoo tekijänoikeuksia? ›

Lain mukaan tekijänoikeusrikos on rangaistava teko, josta voidaan tuomita sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Tekijänoikeudella tarkoitetaan oikeuden haltijan yksinoikeutta päättää teoksen käytöstä, kuten esimerkiksi sen päätymisestä yleisölle tai kappaleiden valmistuksesta.

Mitä tekijänoikeus sallii? ›

Tekijänoikeus tuottaa tietyin rajoituksin yksinomaisen oikeuden määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin, muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa tai käyttäen toista tekotapaa.

Kauanko tekijänoikeus kestää? ›

Tekijänoikeus on voimassa tekijän eliniän ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa päättymisestä. Valokuvien suoja-aika riippuu valokuvasta. Jos valokuva yltää teostasoon, toisin sanoen on omaperäinen ja itsenäinen, sen suoja-aika on voimassa tekijän eliniän ja 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Saako teoksen kääntää ilman tekijän lupaa? ›

Ilman tekijän lupaa teoksesta ei saa valmistaa kappaleita eikä sitä saa esittää tai julkisesti näyttää tai myydä, lainata tai vuokrata yleisölle. Teosta ei saa myöskään saattaa yleisön saataville muunneltuna, sovitettuna tai käännöksenä ilman tekijän lupaa.

Onko kuvakaappaus rikos? ›

Lähdetään perusasioista. ”Pelkästään kuvakaappaus tai toisen viestin kopioiminen ja lähettäminen uudelle vastaanottajalle ei ole automaattisesti rikos. Se saattaa olla väärin moraalisesti, mutta ei lain mukaan”, Rontu sanoo.

Saako toisen kuvan laittaa nettiin? ›

Kuvan julkaiseminen ei saa loukata henkilön kunniaa tai yksityisyyttä. Valokuva katsotaan henkilötiedoksi. Henkilötietoja ei saa esimerkiksi julkaista netissä ilman henkilön lupaa. Mikäli valokuvassa on tunnistettavissa henkilöitä, hyvä perussääntö on pyytää kuvaus- ja julkaisulupa.

Miksi netissä ei saa jakaa vapaasti mitä haluaa? ›

Kopioiminen tai lataaminen verkosta on eräs tapa valmistaa teoksesta kappaleita. Tekijänoikeuslaki koskee kaikkia teoksia, ilmaisu- ja julkaisutavasta riippumatta. Tästä syystä internetissä olevat teokset ovat samalla tavoin tekijänoikeuden suojaamia kuin muutkin ja niiden käyttöön tarvitaan lupa.

Kuka valvoo tekijänoikeuksia? ›

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka valvoo jäsentensä oikeuksia ja tiedottaa ajankohtaisista tekijänoikeutta ja piratismia käsittelevistä aiheista.

Milloin toisen tekemää teosta saa käyttää? ›

Tekijän yksinoikeuden pääperiaate on, että teosta saa käyttää ainoastaan tekijän luvalla ja siten kuin tekijä sallii. Teoksia on kuitenkin luvallista käyttää ilman tekijän lupaa joissain poikkeuksellisissa tilanteissa käytännön tarpeiden tai painavien yhteiskunnallisten syiden vuoksi.

Onko tekijänoikeus automaattinen? ›

Tekijänoikeus suojaa henkisen luomistyön tulosta eli teosta. Suoja on automaattinen eikä vaadi rekisteröintiä tai erityismerkinnän käyttöä. Tekijälle syntyy tekijänoikeus teokseensa, kun teoskynnys ylittyy.

Voiko tekijänoikeuden siirtää? ›

Tekijänoikeuden taloudelliset oikeudet voi siirtää vapaasti, joko kokonaan tai osittain. Moraalisia oikeuksia tekijä ei sen sijaan voi pääsääntöisesti luovuttaa. Tekijänoikeuksista sovittaessa on huomattava, että sopimuksella siirtyvät vain ne oikeudet, joiden siirtymisestä on sovittu.

Mitä teoksia tekijänoikeus koskee? ›

Tekijänoikeuden kohteena on henkilön luoma teos. Teos voi olla kirjallinen tai taiteellinen. Teos voi olla kaunokirjallinen tai selittävä, kirjallinen tai suullinen esitys, näyttämöteos tai sävellysteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataideteos.

Mitä julkaisuja ja aineistoja tekijänoikeus ei suojaa? ›

Tekijänoikeus suojaa teoksen ulko- muotoa ja ilmaisutapaa. Teoksia ovat esimerkiksi kirjat, artik- kelit, sävelteokset ja nuotit, piirustuk- set, maalaukset, valokuvat, näytelmät, elokuvat, tv-ohjelmat, tietokoneohjelmat, tietokannat, kartat, rakennukset sekä taideteollisuuden tai -käsityön teokset.

Mitä seurauksia tekijänoikeuden loukkaamisesta voi olla? ›

Mitä seurauksia tekijänoikeuden loukkaamisesta voi aiheutua? Tekijänoikeuden loukkauksesta voi aiheutua sekä rikos- että siviilioikeudellisia seuraamuksia. Tekijänoikeusrikoksesta säädetty maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tekijänoikeusrikkomuksesta rangaistukseksi voidaan tuomita sakkoa.

Miksi työnantajalla voi olla tekijänoikeus? ›

Työantajalle voi työn luonteesta johtuen siirtyä käyttöoikeuksia: työantaja voi saada työntekijän tekijänoikeuden alaiseen teokseen työantajan toiminnan edellyttämän käyttöoikeuden. Työntekijälle jäävät tekijänoikeudet ja hän voi vapaasti käyttää niitä hyväkseen.

Videos

1. Tekijänoikeuksien merkitys tekijälle: Salla Simukka
(Kopiraittila)
2. Kuinka hallitus muodostetaan?
(kyrönmaahistoria)
3. YouTuben Peruskäyttö: Miten Shorts-Kamera Toimii
(YouTube-Valmentaja Juha-Antti Koskinen)
4. Miten liityt Teoston tekijäasiakkaaksi?
(Teosto)
5. Taiken kuntailtapäivä: Kunnalla töissä – kuinka kuukausipalkkainen taiteilijuus toimii?
(Taiteen edistämiskeskus)
6. Tekijänoikeuksien merkitys tekijälle
(Kopiraittila)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated: 16/09/2023

Views: 5864

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.