Kuinka kengät ovat muuttaneet jalkojamme? (2023)

Sisällysluettelo (laajenna napsauttamalla)
 • Muuttaa askeltamme
 • Kenkävammat
 • Jalkoja muotoilevat kengät
 • Pitäisikö meidän kaikkien luopua kengistä?

Kengät muuttavat tapaamme kävellä ja ovat pienentäneet ihmisten jalkoja vuosisatojen kuluessa. Kenkien käyttäminen lapsuuden kehitysvaiheessa voi johtaa kaatuviin kaariin ja litteisiin jalkoihin.

3,7 miljoonaa vuotta vanhat jalanjäljet ​​paljastavat muinaisen hominiininAustralopithecus afarensiskaksijalkainen kävely. TheLaetolijalanjäljet ​​Tansaniassa ovat ensimmäinen kertomus ihmisen askeleesta, lajimme ainutlaatuinen ominaisuus. Miljardeja vuosia olennot juoksivat, hyppäsivät ja kävelivät paljain jaloin, kunnes40 000 vuotta sitten, kun jotkut antropologit uskovat, että ensimmäiset kengät tehtiin.

Nämä kengät ovat saattaneet olla sandaalit tai jonkinlainen nahkasaappaat. Näistä varhaisista ajoista lähtien kengät ovat muuttuneet ja parantuneet dramaattisesti. Ohuista sandaaleista korkokenkiin uusimpiin "korkean teknologian" pehmustettuihin juoksukenkiin, meillä on nyt kaikenlaisia ​​jazz-up kenkiä. Nämä samat "korkean teknologian" kengät saattavat kuitenkin aiheuttaa enemmän ongelmia kuin ne todellisuudessa helpottavat.

Kuinka kengät ovat muuttaneet jalkojamme? (1)

Paljain jaloin juoksemisen villitys alkoi kirjasta. Kirjassa "Born to Run" kirjailija Christopher McDougall mainitsee viattomasti paljain jaloin juoksemisen, mikä antaa juoksuharrastukselle uutta vauhtia. Hänen suosituksensa ryntäsi pian kohti tuottoisaa markkinarakoa jalkineteollisuudessa ja lukuisia artikkeleita, jotka käsittelevät "un-shoe" -ilmiötä.

Ovatko kengät todella vaikuttaneet ihmisen jalkaan villityksen ja taitavan markkinoinnin lisäksi?

Suositeltu video sinulle:

Jos haluat ostaa/lisensoida tämän videon, kirjoita meille osoitteeseen admin@scienceabc.com.

Muuttaa askeltamme

Suurin osa keskusteluista kengistä ja jaloistamme pyörii juoksemisen ympärillä. Pehmustettujen juoksukenkien käyttäminen korotetulla kantapäällä muuttaa ihmisten juoksutapaa hyvän tutkimuksen mukaan.

(Video) Tilalla 🐷🐮🐔 | Jooga taaperoille | Jooga aika! - Cosmic Kids

Luonnollisesti ilman kenkiä jalka iskee maahan keskeltä ja rullaa sitten eteenpäin, täydentäen liikkeen varpaiden käpristyessä. Nämä askeleet ovat pienempiä ja nopeampia.

Kenkien kanssa liike muuttuu hieman. Meillä on tapana ottaa pidempiä askeleita, mikä pakottaa meidät laskeutumaan jalan kantapäälle ennen kuin jatkamme loput liikkeet.

Jälkimmäinen on ongelma, koska kantapää on herkempi kivulle kuin muu jalka. Jalan keskelle osuva paljain jaloin askel vähentää kantapäähän kohdistuvaa vaikutusta ja vaatii pienempiä nopeampia askeleita. Kenkien tarjoaman pehmusteen ansiosta kantapäälle laskeutuminen ei ole niin tuskallista, mutta sen vaikutukset tuntuvat silti muun jalan läpi.

Kovan laskeutumisen kantapäälle tiedetään aiheuttavan enemmän painetta muuhun jalkaan. Tämä johtaa moniin polvi-, luu- ja selkäongelmiin, joita juoksijat usein kohtaavat. Paljain jaloin juokseminen sen sijaan näyttää tasaisesti siirtävän jalkaan kohdistuvaa painetta. Monet ihmiset näyttävät mukautuvan automaattisesti keskijalkajuoksuun, kun he menevät paljain jaloin.

Se, miten kengät vaikuttavat kävelyyn, ei ole tuottanut ratkaisevia tuloksia. On väitetty, että paljain jaloin kävely on hyödyllistä, kun taas toiset väittävät, että merkittävää parannusta ei ole. Paljasjalkaisuuden edut voivat kuitenkin olla muutakin kuin vain askeleemme parantamista.

Kuinka kengät ovat muuttaneet jalkojamme? (2)

Lue myös:Voivatko kengät todella parantaa juoksijan suorituskykyä?

Kenkävammat

Noin95 %juoksijoista iskee kantapäähän juokseessaan. Kun asetat tämän tilaston sen tosiasian viereen, että 75 prosentilla juoksijoista on jonkinlainen jalkavamma, saattaa vaikuttaa siltä, ​​että sillä on korrelaatio, mutta se jää nähtäväksi. On näyttöä siitä, että paljain jaloin juokseminen ja juoksutekniikan uudelleenharjoitteleminen voivat lievittää joitain juoksijoiden jalkavammoja.

Paljain jaloin juoksemisessa on kuitenkin kääntöpuolensa. Trendi on vasta puoli vuosikymmentä vanha, joten paljain jaloin juoksemisen pitkäaikaisvaikutuksia, jos niitä on olemassa, ei ehkä ole vielä ilmennyt. Yksiopiskellatarkasteltiin minimalistisen juoksun vaikutuksia kevyimmillä "tuskin siellä" -juoksukengillä 10 viikon ajan. Tutkijat havaitsivat jalkojen luuytimen turvotuksen kehittymisen.

Kuinka kengät ovat muuttaneet jalkojamme? (3)

Siitä huolimatta paljain jaloin liikkuminen yleensä parantaa jalkojen terveyttä.Tutkimusverrattaessa ihmisiä, jotka olivat tavallisesti paljain jaloin kenkiä käyttäjiin, havaittiin, että kengittämättömillä koehenkilöillä oli parempi jalkojen kunto verrattuna kenkiä käyttäviin kollegoihinsa. Toinenopiskellahavaitsivat myös, että niillä, jotka viettivät enemmän aikaa paljain jaloin lapsuudessa ja nuoruudessa, oli vähemmän todennäköistä kaatuneita kaaria, tila, jossa jalkaholvi putoaa, mikä johti litteäjalkaisuuteen, ja plantaarinen fasciiitti, tulehdus kantapäätä yhdistävässä kudoksessa. varpaisiin.

(Video) Talks on Sri Ramana Maharshi: Narrated by David Godman - Mudaliar Patti

Lue myös:Miksi hevoset käyttävät kenkiä?

Jalkoja muotoilevat kengät

Edellisessä tutkimuksessa havaittiin myös ero jalkojen muodossa ja koossa lasten ja nuorten aikuisten välillä, jotka eivät tyypillisesti käyttäneet kenkiä. He havaitsivat, että henkilöillä, jotka eivät tavallisesti käyttäneet kenkiä, oli leveämmät jalat ja varpaat leveämmällä etäisyydellä toisistaan. Niillä, jotka käyttivät kenkiä, oli verrattain pienemmät ja kapeammat jalat. Tämä osoittaa, että kengät voivat todellakin vaikuttaa jalan muotoon ja kokoon.

Tutkijat Erik Trinkaus ja Hong Shang ehdottivat ensin, että kenkien käyttäminen pienensi jalkojamme. He ehdottivat artikkelissaan Anatomiset todisteet ihmisten jalkineiden antiikista: Tianyuan ja Sunghir, perustuen keski-ylemmän paleoliittisen luutodisteisiin, että jalkineet pienensivät jalkojamme.

Jotkut tutkijat eivät ole samaa mieltä pienemmän jalan koon ja kenkien käytön välisestä korrelaatiosta, mutta väite siitä, että jalkamme ovat pienentyneet, pätee edelleen. Yhdessä todisteiden kanssa kaikesta kivusta, jota monet kenkiä käyttävät ihmiset kohtaavat nykyään, on olemassa vahva perustelu sille, että kengät vaikuttavat jalkamme kokoon.

Pitäisikö meidän kaikkien luopua kengistä?

Paljasjalkainen Tim, avojaloin harrastaja ja itse nimeltään "Guru, valmentaja ja opettaja", sanoisi, että meidän on aika luopua kengästä. Tai ainakin meidän pitäisi päästä eroon niistä mahdollisimman lähellä (hänellä on kevyt sandaali, joka on suunniteltu jäljittelemään paljain jaloin juoksemista). Hänen kiihkeä kannattajansa kenkittömän elämäntavan puolesta on inspiroivaa.

Kuinka kengät ovat muuttaneet jalkojamme? (4)

Jos tutkimusta tarvitaan, niin kengän luopuminen on joskus hyvä asia. Emme ehkä pysty kulkemaan paljain jaloin kaupungeissa, jotka ovat täynnä roskaa, rakennustyömaita ja zoomaavan liikenteen joka kulman takana. Ihmisten esi-isiemme ei tarvinnut kohdata liikenneruuhkia ja hajallaan olevia lasinsiruja, kun he menivät metsästämään niityille.

Juoksijoiden kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Tutkimus ei ole lopullinen, ja jokainen juoksija ja heidän kehonsa ovat erilaisia, mutta se on varmasti suosittu trendi. Ole kuitenkin varovainen, sillä välitön paljain jaloin juoksuun siirtyminen voi myös aiheuttaa loukkaantumisia.

Periaatteessa silloin tällöin nopea paljain jaloin kävely puistossa märkä, hieman kutiseva ruoho jalkojen alla ei ehkä ole niin paha asia. Se ei ehkä ratkaise kaikkia jalkaongelmia, mutta ainakin sinulla on hauskaa matkan varrella!

Kuinka hyvin ymmärrät yllä olevan artikkelin!

(Video) Talks on Sri Ramana Maharshi: Narrated by David Godman - The Power of the Guru (Part I)

Voitko vastata muutamaan kysymykseen juuri lukemasi artikkelin perusteella?

Kuinka kengät ovat muuttaneet jalkojamme? (5)

Viitteet (laajenna napsauttamalla)
 1. Davis, I. S., Rice, H. M., & Wearing, S. C. (2017, kesäkuu). Miksi jalkaterän iskeminen minimaalisissa kengissä voi muuttaa positiivisesti juoksuvammojen kulkua. Urheilu- ja terveystieteiden lehti. Elsevier BV.
 2. Trinkaus, E., & Shang, H. (2008, heinäkuu). Anatomiset todisteet ihmisten jalkineiden antiikista: Tianyuan ja Sunghir. Journal of Archaeological Science. Elsevier BV.
 3. D’AoÛt, K., Pataky, T. C., De Clercq, D., & Aerts, P. (2009, kesäkuu). Tavallisen jalkineiden käytön vaikutukset: jalkojen muoto ja toiminta alkuperäisissä paljain jaloin kävelijissä†. Jalkineiden tiede. Informa UK Limited.
 4. RIDGE, S. T., JOHNSON, A. W., MITCHELL, U. H., HUNTER, I., ROBINSON, E., RICH, B. S. E. ja BROWN, S. D. (2013, heinäkuu). Jalkaluun luuytimen turvotus 10 viikon siirtymisen jälkeen minimalistisiin juoksukenkiin. Lääketiede ja tiede urheilussa ja liikunnassa. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health).
 5. Hollander, K., de Villiers, J. E., Sehner, S., Wegscheider, K., Braumann, K.-M., Venter, R., & Zech, A. (2017, 14. elokuuta). Kasvaminen (tavallisesti) paljain jaloin vaikuttaa lasten ja nuorten jalkojen ja kaaren morfologian kehittymiseen. Tieteelliset raportit. Springer Science and Business Media LLC.
 6. Wallace, I. J., Koch, E., Holowka, N. B. ja Lieberman, D. E. (2018, maaliskuu). Tarahumaran kotitalousviljelijöiden ja amerikkalaisten kaupunkien keskuudessa kantapään törmäysvoimat paljain jaloin verrattuna minimaaliseen kenkilliseen kävelyyn. Royal Societyn avoin tiede. Royal Society.
Jaa tämä artikkeli

Suositeltua luettavaa

Oliko tästä artikkelista apua?

JooEi

Auta meitä parantamaan tätä artikkelia

Tieteellinen löytö voi olla odottamaton ja täynnä sattumanvaraisia ​​yllätyksiä. Ota omasi täältä ja opi jotain uutta ja ehkä yllättävää!
(Video) David Hogan - Kotikokouksessa kertoo elämästään Lokakuussa 2022

FAQs

Voiko kengät heittää sekajätteeseen? ›

Vie ehjät, puhtaat ja käyttökelpoiset kengät kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin. Käyttökelvottomat kengät ovat sekajätettä (sekajäte energiaksi). Käyttökelpoisia ja ehjiä kenkiä voi viedä RINKI-ekopisteillä oleviin UFF:n vaatteiden keräyslaatikoihin muovipussiin pakattuina.

Mihin Rikkinäiset kengät? ›

Lajittele rikkinäiset tai käyttökelvottomat kengät sekajätteeseen. Kierrätä hyväkuntoiset ja ehjät kengät esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoita ne kierrätystavarataloon tai hyväntekeväisyysjärjestöjen keräykseen.

Miten estää kenkien Haiseminen? ›

Ehkäise paha haju näillä vinkeillä!
 1. Vaihtele kenkiä päivittäin. Hiki ei sinällään haise, vaan haju muodostuu, kun bakteerit vaikuttavat ihon pinnalla ja kengissä. ...
 2. Käytä sukkia. ...
 3. Hanki pohjalliset. ...
 4. Sirottele kenkiin talkkia. ...
 5. Pese jalat päivittäin. ...
 6. Käytä jaloille sopivaa deodoranttia. ...
 7. Pakasta kengät. ...
 8. Suihkuta etikkaliuosta.
May 29, 2017

Missä maissa otetaan kengät pois sisällä? ›

Eihän kukaan halua haistella lämpimässä muhinutta jalkahikeä, ajattelee espanjalainen. Piristävä poikkeus on Kreikka, jossa ei ole tapana kävellä sisällä ulkokengissä. Lumisessa Kanadassa kengät on tapana riisua eteisessä. Entä Yhdysvalloissa, jossa ainakin telkkarisarjojen mukaan löhötään kengät jalassa sohvalla.

Voiko kengät heittää roskiin? ›

Kankaiset käsilaukut ja reput lajitellaan energiajätteeseen. Lajittele kengät, vyöt, kumipohjaiset matot ja vastaavat sekajätteeseen. Nahkaiset ja keinonahkaiset laukut lajitellaan sekajätteeseen.

Mitä UFF ottaa vastaan? ›

Otamme vastaan sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita, kodintekstiilejä, asusteita, laukkuja, kenkiä ja leluja.

Missä Aaltosen kengät valmistetaan? ›

Ne suunnitellaan edelleen Suomessa. Kengät valmistetaan laadukkaasta nahkasta ja niissä on tilava lesti. Talvikengissä käytetään kyllästettyä öljymokkanahkaa ja pitävää kumipohjaa. Aaltonen naisten juhlakengät on palkittu vuonna 1929 kultamitalilla Barcelonan maailman näyttelyssä.

Mihin vanhat lakanat ja pyyhkeet? ›

Ainakin UFF ja Pelastusarmeija vastaanottavat keräyksiin vaatteiden lisäksi myös hyväkuntoisia kodintekstiilejä. Hyväntekeväisyysjärjestöjen keräysastioita löytyy usein ainakin Rinki-ekopisteiltä. Eläinsuojeluyhdistyksillä on usein käyttöä vanhoille lakanoille, pyyhkeille, peitoille, tyynyille ja matoille.

Voiko kengät palauttaa? ›

Virheettömillä tavaroilla ei ole lakiin perustuvaa vaihto- tai palautusoikeutta myymälästä ostettuina. Monet liikkeet myöntävät vaihto- tai palautusoikeuden vapaaehtoisesti. Valtaosalla verkkokaupasta tilatuilla tuotteilla on yleensä 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka kuluessa voit perua kaupan ilman erityistä syytä.

Mitä tehdä jos kengät haisee? ›

Sekoita keskenään tiskiainetta, apteekista saatavaa vetyperoksidiliuosta sekä ruokasoodaa ja kuuraa kengät seoksen avulla. Tämä tekniikka poistaa sekä hajut että tahrat tehokkaasti! Myös kuivan ruokasoodan ripottelu kengälle auttaa.

Miten Jalkahiki saa pois? ›

Voimakkaaseen jalkojen hikoiluun ja jalkahien haisemisen hillitsemiseen on olemassa kotikonsteja.
 1. Käytä sukkia. ...
 2. Valitse hengittävä materiaali. ...
 3. Vältä ahtaita jalkineita. ...
 4. Vaihtele jalkineita. ...
 5. Vaihda pohjalliset. ...
 6. Hanki sopiva pesuneste. ...
 7. Tupsuta talkkia. ...
 8. Kokeile jalka-antiperspiranttia.
Aug 21, 2017

Miksi jalat haisee pahalle? ›

Jalkojen hikoilu johtuu lämmöstä, liikunnasta sekä stressistä. Hiki pääsee haihtumaan helposti kehon muilta alueilta, mutta jaloissa se jää varpaiden väleihin sekä sukkiin ja kenkiin. Kun hiki jää sidoksiin, hikeämme ravintona käyttävät bakteerit vapauttavat epämiellyttävää hajua ja aiheuttavat jalkahikeä.

Mitä Liian pienet kengät aiheuttaa? ›

Liian pienet jalkineet voivat aiheuttaa kovettumia ja känsiä, virheasentoja kuten vaivaisenluu,vasaravarpaat, levinnyt päkiä sekä kynsiongelmia. Liian lyhyet jalkineet saattavat myös muuttaa alaraajojen toimintoja. Punaiset jäljet varpaiden kärjissä ovat merkki, että jalkineet ovat liian lyhyet.

Miksi kengät kuluvat kantapäästä? ›

Erityisesti juoksijan paino, juoksualusta sekä juoksutekniikka vaikuttavat kenkien kulumiseen. Kantajuoksijalla kuluminen näkyy usein kannan tai kengän taka-ulkoreunalla ja etu-keskiosa juoksijalla enemmän kengän etu-sisä- tai etu-ulkoreunalla riippuen jalkaterän laskeutumisesta alustalle.

Mistä tietää että on liian pienet kengät? ›

Istuessa jalka saattaa olla jopa 7 mm lyhyempi kuin todellisuudessa, sillä silloin jalkojen päälle ei kohdistu todellista painoa. Tästä syystä kenkä tuntuu seistessä erilaiselta kuin istuessa, ja seistessäkin kengän pitää tuntua hyvältä. Jos varvas osuu kengän kärkeen, kenkä on liian pieni.

Voiko käytetyt kengät palauttaa? ›

Käytetyistä tuotteista voi saada hyvitystä vain silloin, kun kyseessä on myyjän vastuulle kuuluva tuotevirhe. Virhevastuuta säätelee kuluttajansuojalaki. Tuotevirhe tulee havaita lain määrittämässä ajassa, joka on yleisimmissä käyttötavaroissa puoli vuotta.

Saako vaatteita heittää roskiin? ›

Saako ne heittää sekajätteeseen? Kyllä saa, ja hyvällä omallatunnolla. – Lumppu eli risat ja käyttökelvottomat tekstiilit laitetaan yhä sekajätteeseen. Ne eivät päädy kaatopaikalle, sillä sekäjäte poltetaan ja muutetaan energiaksi, Itä-Uudenmaan Jätehuollon ympäristökouluttaja Sabina Lindström sanoo.

Voiko pahvia laittaa sekajätteeseen? ›

Kartonginkeräykseen kuuluvat kartonki-, paperi- ja pahvipakkaukset. Kertakäyttöastioista ja -pakkauksista on hyvä muistaa, että kartonkiset kertakäyttöastiat kuuluvat kartonginkeräykseen, käsittelemättömät puiset (esim. bambuiset) biojätteeseen ja muoviset sekajätteeseen.

Videos

1. Meet the Mormons Official Movie (International Version) - Full HD
(The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints)
2. 102-vuotiaan naisen hylätty koti Yhdysvalloissa ~ Sähkö toimii!
(Bros Of Decay)
3. Minne he menivät? | Sähköt ovat edelleen päällä tässä hylätyssä talossa Belgiassa!
(Explomo)
4. Physical Medium Stewart Alexander on the Amazing Reality of Survival & Communication After Death
(Unravelling the Universe)
5. What If Earth Was In Star Wars FULL MOVIE
(Pente Patrol Star Wars)
6. Eri UFO-tyypit ja -muodot historiassa
(Cristina Gomez)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 19/08/2023

Views: 5872

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.