Mitä jos kertoisimme sinulle, että korkokengät tehtiin alun perin yksinomaan miehille? Aikana, jolloin korkkarit ja tasot yhdistetään usein naisten tyyliin ja naisten seksuaalisuuteen, tämä tosiasia saattaa tulla yllätyksenä – mutta sen ei pitäisi olla. Itse asiassa vuosikymmeniä korkokengät löysivät paikkansa miessotilaiden, aristokraattien ja jopa kuninkaallisten jaloissa eri puolilla maapalloa hyvin erityisistä syistä. Ja mitä tulee korkokenkien yllättävään historiaan, se on vain jäävuoren huippu.
Vierailimme äskettäinSavannah College of Art and DesignSCAD FASH Museum of Fashion + Film, joka isännöi parhaillaan näyttelyä nimeltäKengät: Pleasure and Pain, esillä 13. elokuuta asti. Lontoon Victoria and Albert Museumin järjestämä näyttely "tutkii kenkien luovuutta, kulttuurista merkitystä ja muuttavaa voimaa", SCAD-museon verkkosivuston mukaan. Yli 200 paria kenkiä – muinaisista egyptiläisistä tossuista moderniinurheilulliset lenkkarit— ovat esillä ja ovat linssejä, joiden läpi historiallisia sosiaalisia, poliittisia ja kulttuurisia vallankumouksia voidaan tarkastella ja ymmärtää. Mikä tuo meidät takaisin korkokenkiin. Nähtyään erilaisia versioita tyylistä, mukaan lukien 70-luvun alustat ja 1400-luvun chopines, pyysimme Rafael Gomesia, Savannah College of Art and Designin muotinäyttelyiden johtajaa paljastamaan järkyttävimmät tosiasiat korkokenkien historiasta. ja hänen makupalansa eivät tuottaneet pettymystä. Jos haluat minimuotihistorian oppitunnin ja oppia, miten korkokengät syntyivät, vieritä alaspäin.
Korkokenkien alkuperä voidaan jäljittää 1400-luvun Persiaan, jolloin sotilaat käyttivät niitä kiinnittääkseen jalkansa jalustimeen. Persialaiset siirtolaiset toivat kenkätrendin Eurooppaan, jossa miesaristokraatit käyttivät niitä näyttääkseen pitemmiltä ja pelottavammilta.
1600-luvun persialainen ratsastuskenkä. Kuva © 2017, Bata Shoe Museum, Toronto, Kanada.