Ensimmäiset kengät, joita käytettiin 40 000 vuotta sitten (2023)

Ensimmäiset kengät, joita käytettiin 40 000 vuotta sitten (1)

Ihmiset alkoivat käyttää kenkiä noin 40 000 vuotta sitten, paljon aikaisemmin kuin aiemmin uskottiin, uusi antropologinen tutkimus viittaa.

Kuten jokainen hyvä vaatehevonen tietää, oikea asu kertoo paljon sitä käyttävästä henkilöstä. Nyt antropologit hyödyntävät tätä tietopohjaa ja etsivät kenkien käytön aiheuttamia fyysisiä muutoksia selvittääkseen, milloin jalkineet tulivat muotiin.

Osoittautuu, että vaatteet todella tekevät miehen (ja naisen), ainakin jalkojen osalta. Tämä johtuu siitä, että kenkien käyttäminen muuttaa ihmisten tapaa kävellä ja kuinka heidän kehonsa jakaa painonsa. Jos käytät kenkiä säännöllisesti, kuten useimmat nykyajan ihmiset tekevät, nämä muutokset heijastuvat luissasi ja nivelsiteissäsi.

Susan Cachel, antropologi Rutgersin yliopistosta New Jerseystä, sanoi, että tiede on tiennyt kenkien käyttämisen vaikutuksista jalkoihin 1900-luvun alusta lähtien. Tutkijat ovat havainneet useita eroja säännöllisesti kenkiä käyttävien jalkojen ja ei.

Esimerkiksi tiukkojen kenkien käyttäminen voi johtaa punoniin, jotka ovat kivuliaita luun tai kudoksen suurenemista.isovarvas, hän sanoi. Ihmisillä, jotka eivät käytä kenkiä, on leveämmät jalat ja isovarpaan ja neljän muun varpaan välit. Ja naiset, jotka viettävät paljon aikaa korkokengissä, päätyvät pienemmillä pohjelihaksilla.

Erik Trinkaus, antropologi Washingtonin yliopistosta St. Louisissa, oli ensimmäinen henkilö, joka sovelsi tätä käsitystä siitä, kuinka muoti muuttaa fyysistä kehoa, antropologiaan. Hän löysi pisteen ihmiskunnan historiasta, jolloin varpaiden luiden koko alkoi kutistua. Yhdistämällä nämä tiedot tietoon siitä, kuinka kengät muuttavat ihmisten kävelytapaa, Trinkaus päätteli, että pienemmät varpaat tarkoittivat, että ihmiset olivat alkaneet käyttää kenkiä.

Vanhimmat säilyneet kengät ovat vain noin 10 000 vuotta vanhoja, mutta Trinkauden löytö siirsi jalkineiden käyttöönoton lähes 30 000 vuoden taakse. Hän julkaisi tutkimuksen vuonna 2005. Nyt, Journal of Archaeological Sciencen heinäkuun 2008 numerossa julkaistavan analyysin ansiosta, Trinkaus on havainnut, että ihmisillä oli luultavasti jalassa kenkiä jo aikaisemmin, noin 40 000 vuotta sitten.

Ohut ja paksut läpi

Trinkauden teoria perustuu yksinkertaiseen tosiasiaan: Luun koko ei ole kiveen hakattu.

"Luu, ainakin jossain määrin, reagoi ihmisen elinaikana siihen kohdistuviin mekaanisiin rasituksiin", sanoi Tim Weaver, Kalifornian yliopiston Davisin antropologi. "Jos harjoittelet kuntosalilla, lihaksesi eivät vain kasva,sinun luusitulee paksummaksi."

(Video) MITEN TYTÖT KÄY SALILLA | SKETSI

Suurimman osan historiastaan ​​ihmisillä oli suuret, paksut varpaat. Trinkaus sanoi tämän johtuvan siitä, että he kävelivät, kiipeilivät ja kantoivat enemmän kuin me tänään. Itse asiassa hän sanoi, että myös heidän jalkaluunsa olivat suurempia samoista syistä. Tämä koskee sekä neandertalilaisia ​​että varhaisimpia nykyihmisiä.

Mutta noin 40 000 vuotta sitten se alkoi muuttua. Trinkaus huomasi, että tältä aikakaudelta peräisin olevissa luurangoissa oli vielä vahvat, paksut jalkaluut, mutta niiden varpaat olivat yhtäkkiä pienentyneet. "Heillä oli nihkeät varpaat", hän sanoi. "Yritin selvittää, mikä poistaisi rasitusta varpaista, mutta en jaloista, ja vastaus oli kengät."

Ensimmäiset kengät, ensimmäiset räätälit

Vaikka Weaver on samaa mieltä Trinkauden teoriasta, Cachel ei osta sitä. Hän huomautti, että pian Trinkauden tarkasteleman ajanjakson jälkeen ihmiset ilmeisesti lakkasivat olemasta niin aktiivisia ja heidän raajojensa luut, eivät vain varpaat, alkoivat kutistua.

"Jos jalkapäät ovat pienempiä, tämä todennäköisesti heijastaa vähemmän kävelyä ja fyysistä aktiivisuutta, eikä tukevien jalkineiden keksintöä", Cachel sanoi.

Sekä Weaver että Cachel ajattelevat, että kenkien olisi järkevää lyödä isosti juuri silloin, kun Trinkaus luulee tehneensä. Noin 40 000 ja 30 000 vuotta sitten ihmiskulttuuri kävi läpi kasvupyrähdyksen.

"Arkeologiset tiedot voivat muuttua, mukaan lukien ihmisten tekemät työkalut ja ensimmäiset varmat taideteokset sekä vanhimmat vaatteiden valmistukseen käytettävät neulat ilmestyvät pian sen jälkeen", Weaver sanoi.

Ja Cachel sanoi, että tämä oli luultavasti aika, jolloin väestöbuumi mahdollisti ensimmäiset työnjaot, mikä tarkoitti, että ensimmäistä kertaa joku saattoi omistaa kaiken aikansa parempien, koristellumpien vaatteiden valmistamiseen.

"Näyttää järkevältä, että myös jalkineissa tapahtui muutoksia tähän aikaan", Weaver sanoi, "mutta ennen Erik Trinkauden tutkimusta meillä ei ollut suoraa näyttöä."

  • Video: Harjoitusgeeni
  • 10 parasta hyödytöntä raajaa (ja muita sisäelimiä)
  • The Body Quiz

Live Science -uutiskirje

Pysy ajan tasalla viimeisimmistä tiedeuutisista tilaamalla Essentials-uutiskirjeemme.

(Video) 125 000 vuotta vanha taidelöytö!

Suosituin
Ensimmäiset kengät, joita käytettiin 40 000 vuotta sitten (7)
Kaupunkikokoinen komeetta, joka suuntasi kohti maata, "kasvaa sarvet" massiivisen tulivuorenpurkauksen jälkeen

Tekijä:Harry Baker

(Video) He hylkäsivät vanhempiensa talon ~ amerikkalaisen maanviljelijäperheen koti!

FAQs

Mitä tehdä vanhoille kengille? ›

Vie ehjät, puhtaat ja käyttökelpoiset kengät kirpputoreille ja kierrätyskeskuksiin. Käyttökelvottomat kengät ovat sekajätettä (sekajäte energiaksi). Käyttökelpoisia ja ehjiä kenkiä voi viedä RINKI-ekopisteillä oleviin UFF:n vaatteiden keräyslaatikoihin muovipussiin pakattuina. Vaatteiden keräyspisteet löydät kierrätys.

Milloin kenkä on liian pieni? ›

Jos varvas osuu kengän kärkeen, se on liian pieni. Jos kenkä hölskyy jalassa, se on usein liian suuri, mutta kokoa voi muokata sopivammaksi erilaisilla pohjallisilla. Nahka on joustava materiaali, ja leveyttä ja korkeutta siihen saattaa tulla, jos jalka venyttää sitä. Pituutta kenkään ei kuitenkaan tule lisää.

Kauanko kengät kestää? ›

Kenkien huolto
KenkätyyppiKäyttömääräKäyttöikä
Nahkaiset juhlakengätVähäinen käyttö, hyvä huoltoJopa 15 vuotta
Juoksujalkineet500–800 kilometriäKilometrien täytyttyä
Kävelyä harrastavan jalkineet30 min/vrk tai 3–4 tuntia/viikkoPuoli vuotta
Tunti/vrk tai 7 tuntia /viikko3 kuukautta
1 more row
Dec 22, 2016

Paljonko kengän kärkeen pitää jäädä tilaa? ›

Muista varpaiden vapaus

Hyvissä kengissä tila vaihtelee monista syistä käytännössä 0.5 - 2 cm välillä. Jos tyhjää on liikaa edessä, kenkä on liian pitkä. Liian pitkän kengän tunnistaa siitä, että jalkaa joutuu nostamaan kävellessä. Tällöin kenkä on vähän kömpelö ja se taas vaikuttaa askellukseen.

Miksi kengät kuluvat kantapäästä? ›

Erityisesti juoksijan paino, juoksualusta sekä juoksutekniikka vaikuttavat kenkien kulumiseen. Kantajuoksijalla kuluminen näkyy usein kannan tai kengän taka-ulkoreunalla ja etu-keskiosa juoksijalla enemmän kengän etu-sisä- tai etu-ulkoreunalla riippuen jalkaterän laskeutumisesta alustalle.

Voiko kengät ostaa käytettynä? ›

Peltola sanoo, että käytettynä ostettavien kenkien kuntoon kannattaa aina kiinnittää huomiota. – Kenkiä ei kannata hankkia, jos ne ovat loppuun kuluneet, vääntyneet, kääntyneet ja menneet muodottomaksi, tai kengän lesti ei ole hyvä. Käytetyissä jalkineissa kanta on voinut kallistua tai pohja kiertyä.

Paljonko tyhjää kengän kärkeen? ›

Oikean koon määrittäminen

Kengän sisämitta on sopiva, kun irrotetun pohjallisen päällä seisten kantapään ja pohjallisen takareunan väliin jää 1 cm tyhjää ja kun pohjallisen kärjessä on pisimmän varpaan edessä tilaa 1,5–2 cm.

Mihin ikään asti jalka kasvaa? ›

Jalkaterien kasvu

Joskus vielä 3– 4 -vuotiaana jalkaterät kasvavat noin 20 mm vuodessa. Täyden mitan jalkaterä saavuttaa tytöillä noin 14 -vuotiaana ja pojilla 16 –18-vuotiaana. Vaikka jalkaterien kasvu päättyy, niiden luutuminen jatkuu 18–20 ikävuoteen asti.

Saako kenkä puristaa? ›

Kaikkein tärkeintä on mukavuuden tunne, mutta monet asiakkaat hämääntyvät myös kenkien kokoluokituksista. – Kenkä ei saa puristaa mistään paikasta, vaikka se saa olla napakka. Kokoihin ei kannata luottaa, koska eri valmistajilla koot voivat vaihdella suuresti.

Miten kauan kenkien tulisi kestää? ›

Virheolettamaa sovelletaan esimerkiksi elintarvikkeita lukuun ottamatta useimpiin kulutustavaroihin. Myös vaatteet ja kengät kuuluvat säännön piiriin. – Ne ovat tuotteina sellaisia, että niiden voidaan olettaa kestävän vähintään kuusi kuukautta.

Milloin uudet kengät? ›

Kun kenkiä vaihtelee, niiden käyttöikäkin pitenee. Juoksulenkkarit kannattaa Myllymäen mukaan päivittää uusiin viimeistään siinä vaiheessa, kun materiaalit ovat kuluneet puhki. – Kengän kulumista kannattaa tarkkailla. Jos jokin materiaali on kulunut täysin puhki, lenkkarit kannattaa päivittää uusiin.

Milloin ensimmäiset kengät? ›

Hiljalleen, noin 6-7 vuoden ikäisellä, alkaa jalkaholvi olla näkyvissä ja polvien linjaus suoristunut. Milloin hankin ensimmäiset kengät? Paljain jaloin liikkuessa jalkapohjien tuntoaisti ja asentotunto kehittyvät sekä tasapaino vahvistuu. Ensimmäisten kenkien hankinnalla ei ole siis mikään kiire.

Saako kantapää nousta kengässä? ›

Varpaiden pitää päästä koukistumaan, ojentumaan ja harottumaan kengän sisällä. Kantapää ei saa nousta kävellessä ylös kengässä.

Mistä tunnistaa hyvät kengät? ›

– Jalkaterä ei saisi puristua, ja varpaiden pitää liikkua. Niiden pitäisi päästä koukistumaan ja jopa harottamaan kengässä. Kengän kärjessä varpaiden päässä on hyvä olla käyntivaraa eli tyhjää tilaa noin 1,5 senttimetriä. Ohut kengänpohja on paksua parempi.

Voiko kenkiä käyttää ilman pohjallisia? ›

K: Miksi pitäisi käyttää pohjallisia? V: Pohjallisten käyttö kannattaa aina. Pohjallinen suojaa kenkää pidentäen sen käyttöikää ja pitää jalat kuivina ja rentoina. Valitse sopiva pohjallinen käytön ja kengän mukaan.

Mihin jätteisiin vanhat kengät? ›

Lajittele rikkinäiset tai käyttökelvottomat kengät sekajätteeseen. Kierrätä hyväkuntoiset ja ehjät kengät esimerkiksi kirpputorilla tai lahjoita ne kierrätystavarataloon tai hyväntekeväisyysjärjestöjen keräykseen.

Miten hävittää vanhat kengät? ›

Kengät ja alusvaatteet sekajätteeseen

Aivan mitä tahansa poistotekstiilikeräykseen ei voi laittaa. Ne täytyy HSY:n mukaan lajitella sekajätteeseen. Vaatteet ja kengät, joille on yhä käyttöä, voi viedä tuttuun tapaan esimerkiksi tekstiilinkeräysastioihin ja kirpputorille myytäväksi tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Voiko kengät heittää roskiin? ›

Kankaiset käsilaukut ja reput lajitellaan energiajätteeseen. Lajittele kengät, vyöt, kumipohjaiset matot ja vastaavat sekajätteeseen. Nahkaiset ja keinonahkaiset laukut lajitellaan sekajätteeseen.

Missä Aaltosen kengät valmistetaan? ›

Ne suunnitellaan edelleen Suomessa. Kengät valmistetaan laadukkaasta nahkasta ja niissä on tilava lesti. Talvikengissä käytetään kyllästettyä öljymokkanahkaa ja pitävää kumipohjaa. Aaltonen naisten juhlakengät on palkittu vuonna 1929 kultamitalilla Barcelonan maailman näyttelyssä.

Videos

1. Elvis Presley August 16 1977 Ambulance 911 Baptist 40 Years Later Graceland Memphis The Spa Guy 2
(Spa Guy)
2. Kiusallinen alapääongelma || BLOKESS
(Blokess)
3. John Wayne | McLintock! (1963) Western, Komedia | Täydellinen elokuva
(Cinéma Cinémas)
4. Abandoned Mansion of the Fortuna Family ~ Hidden Gem in the USA!
(Bros Of Decay)
5. 40 vuotta hylätty jalo amerikkalainen kartano - Perhe haudattu takapihalle!
(Bros Of Decay)
6. 40 YEARS AGO This Corrupt Family Fled Their Abandoned Palace
(Bros Of Decay)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tyson Zemlak

Last Updated: 27/08/2023

Views: 5884

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tyson Zemlak

Birthday: 1992-03-17

Address: Apt. 662 96191 Quigley Dam, Kubview, MA 42013

Phone: +441678032891

Job: Community-Services Orchestrator

Hobby: Coffee roasting, Calligraphy, Metalworking, Fashion, Vehicle restoration, Shopping, Photography

Introduction: My name is Tyson Zemlak, I am a excited, light, sparkling, super, open, fair, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.