De kortste geschiedenis van Italië – nieuwe boek Ross King (2024)

Ross King is een van onze favoriete schrijvers. Als Italiëliefhebber moet je zijn boeken eigenlijk in de kast hebben staan. Vooral De koepel van Brunelleschi, De hemel van de paus en De boekhandelaar van Florence zijn meesterwerken die je makkelijk meerdere keren kunt lezen – waarbij je elke keer iets nieuws ontdekt.

Nu is er De kortste geschiedenis van Italië, zijn nieuwe boek, waar Ross King weer net zo’n meesterwerk van maakte.

De kortste geschiedenis van Italië – nieuwe boek Ross King (1)

Kleurrijk portret van een van de fascinerendste landen ter wereld

Italië was ooit het centrum van het eerste Europese wereldrijk en de bakermat van de renaissance. Italiaanse politieke en culturele invloeden zijn vervolgens wereldwijd verspreid geraakt.

Het land heeft ruim zestig miljoen inwoners en verwelkomt elk jaar bijna het dubbele aantal toeristen. Niet gek als je weet dat geen enkel ander land zoveel plekken op de Werelderfgoedlijst van Unesco heeft als Italië.

In De kortste geschiedenis van Italië komen deze en vele andere plekken in het land tot leven in een panoramisch overzicht van zo’n drieduizend jaar politiek, cultuur en geschiedenis – van Julius Caesar tot Franciscus van Assisi, van Garibaldi tot Berlusconi.

Met behulp van illustraties en kaarten om belangrijke details uit zijn verhaal te ondersteunen, schildert Ross King een kleurrijk portret van een van de fascinerendste landen ter wereld.

De kortste geschiedenis van Italië – nieuwe boek Ross King (2)

Ga, gedachte, op gouden vleugels – Italië tijdens het illuminismo

We delen een voorproefje uit De kortste geschiedenis van Italië, over Italië tijdens het illuminismo:

‘Een nieuwe eeuw brak aan, en die zou Italië veranderingen brengen. Op 1 november 1700, Allerheiligen, stierf Karel II, de koning van Spanje, kinderloos in zijn paleis in Madrid. De koning, de achter-achterkleinzoon van de machtige keizer Karel V, was altijd een meelijwekkende, ellendige figuur geweest.

Hij stond bekend als Carlos El Hechizado (‘de behekste’) en was een product van de roekeloze inteelt waarop de dynastie van de Habsburgers het patent leek te hebben (zijn moeder was dankzij een bizarre genealogische kronkel ook een volle nicht van hem).

De koning, ziekelijk en zwak, had de meest afgetekende vorm van de wuit, de ‘Habsburgkaak’. Bij wat we prognatisme of onderbeet noemen, steekt de onderkaak iets verder naar voren dan de bovenkaak. In zijn geval was dat zo ernstig dat, zoals een Engelse gezant opmerkte, ‘zijn boven- en ondertanden elkaar niet raken’.

Zijn overlijden kwam niet onverwacht, maar riep wel een belangrijke vraag op: wat zou er nu gebeuren met de enorme bezittingen van het Spaanse Rijk? En wie zou er aan de haal gaan met de gebieden in Italië?

De Spaanse Successieoorlog brak uit. Aan het eind ervan, in 1714, moesten de Spanjaarden in Italië plaatsmaken voor de Oostenrijkse Habsburgers, die Lombardije, Mantua en het koninkrijk Napels in handen kregen.

Het vredesverdrag stipuleerde dat de hertog van Savoye, Vittorio Amadeo II, niet alleen koning van Savoye werd (dat van hertogdom dus promoveerde tot koninkrijk), maar ook koning van Sicilië, al moest hij die kroon later afstaan aan Oostenrijk en kreeg hij er een andere, maar minder chique voor terug: die van het koninkrijk Sardinië, dat ook Piemonte omvatte. Hij hield wel Turijn als hoofdstad aan.

Een tweede kroon wisselde van eigenaar in 1734, toen Spanje Napels wist te heroveren. Dat betekende het begin van de Bourbon-dynastie in Napels. Het koninkrijk werd geregeerd door Karel van Bourbon, de zoon van koning Filips V van Spanje. Anders dan veel eerdere koningen woonde Karel nog in het koninkrijk ook, tot hij in 1759 koning van Spanje werd en naar Madrid vertrok.

In 1752 begon hij met de bouw van Reggia di Caserta, met zijn oppervlakte van zeven voetbalvelden nog steeds het grootste koninklijke paleis ter wereld. Door de ontzagwekkende omvang (twaalfhonderd kamers, vierendertig trappen en een zevenendertig kilometer lang aquaduct voor het vullen van de vijvers, fonteinen en de vergulde badkuip van de koningin), en de sad*stische manier waarop de bouw werd uitgevoerd (er werden gevangenen voor ingezet die uit hun cel waren gesleept, en ook Turkse piraten die door de Napolitaanse vloot gevangen waren genomen) wekte het geheel, meer dan alles wat in de vijftienhonderd jaar daarvoor was gebouwd, associaties op met de monumentale gebouwen die de Romeinse keizers hadden laten optrekken.

De tweede helft van de achttiende eeuw verliep, ongewoon voor Italië, vredig. Misschien was het wel de langste vreedzame periode die het land ooit gekend had. Dankzij die vrede groeide de bevolking en verbeterde de productiviteit.

Door het massaal aanplanten van moerbeibomen werd Italië de grootste Europese producent van zijde, en de zijdefabrieken van Bologna en Turijn, met hun tollende en draaiende machines, beschikten over de modernste technologie van Europa.

De wolindustrie herstelde zich toen steden als Schio (bij Vicenza) en Prato (bij Florence) overstapten op de fabricage van stoffen van lagere kwaliteit, zoals het mezzalane dat in Prato werd gemaakt, een mengeling van linnen en wol, die de concurrentie aankon met de goedkopere alternatieven uit Engeland en België. De handel bloeide door het instellen van vrijhavens in kuststeden als Trieste, Ancona, Civitavecchia en Messina.

In de tweede helft van de achttiende eeuw raakte Italië in de ban van dezelfde hang naar politieke hervormingen die ook een groot deel van de rest van Europa in zijn ban kreeg. In deze periode kreeg de verlichting (illuminismo in het Italiaans) vaste voet aan de grond.

De nadruk kwam te liggen op het gebruik van ratio en empirische methodiek, er werden vraagtekens gezet bij het politieke en religieuze gezag en er ontstond een groeiend geloof in de vooruitgang en de maakbaarheid van de mens en zijn instituties.

Halverwege de eeuw waren de werken van filosofen en denkers als John Locke, Montesquieu en Jean-Jacques Rousseau de Alpen overgestoken en deden ze de ronde in intellectuele kringen.

Kort na 1760 begon in Milaan een groep jongemannen samen te komen in het huis van Pietro Verri, een edelman, en zijn jongere broer Alessandro. Nadat een discussie was uitgelopen op een knokpartij noemden ze zich de Accademia dei Pugni (‘academie van de vuisten’).

Ze kwamen ook bijeen in een koffiehuis dat werd uitgebaat door (volgens hun zelfverzonnen mythologie) een zekere Demetrius, een Griekse vluchteling die in Milaan was beland met een voorraad ‘van de meest exquise koffie ter wereld’, een drank die van Londen tot Wenen politieke discussies stimuleerde en smeerde.

In Italië werd al koffiegedronken sinds de eerste jaren van de zeventiende eeuw, toen paus Clemens VIII naar verluidt koffiebonen doopte, zodat christenen veilig koffie konden consumeren (per slot kwamen die bonen uit landen die door ’heidense’ moslims werden bewoond).

Aan het eind van de eeuw waren overal in het land koffiehuizen; het beroemdste, Caffè Florian, opende in 1720 zijn deuren in Venetië. Aan het eind van de achttiende eeuw waren er alleen al op Piazza San Marco minstens twintig.

In de jaren tachtig van de eeuw schreef een Engelse reiziger verwonderd ‘dat er in en om Venetië een menigte koffiehuizen te vinden is, tot in de dorpen toe waar we doorheen zijn gekomen’.

Net als in Engeland en elders waren er in koffiehuizen ook kranten te lezen en trokken ze een zeer divers publiek, vandaar dat er werd gekletst, over politiek werd gediscussieerd en ideeën werden uitgewisseld.

De leden van de Accademia dei Pugni gebruikten het koffiehuis van Demetrius in Milaan als locatie voor hun debatten, en in 1764 kwamen ze met een krant om hun levendige gesprekken vast te leggen en voor anderen inzichtelijk te maken. Het blad werd heel toepasselijk Il Caffè gedoopt, wat in het Italiaans zowel ‘koffie’ als ‘koffiehuis’ betekent, en gaf het illuminismo een flinke scheut cafeïne mee.’

Lees verder in

De kortste geschiedenis van Italië – nieuwe boek Ross King (3)

De kortste geschiedenis van Italië | Ross King | vertaald door Pon Ruiter | ISBN 9789403132891 | € 24,99 | De Bezige Bij | bestel De kortste geschiedenis van Italië bij je lokale boekhandel of via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Print dit artikel of sla het op als pdf

De kortste geschiedenis van Italië – nieuwe boek Ross King (2024)
Top Articles
Soccer Senior Night Ideas: Celebrating Dedication And Achievements
Microsoft Flight Simulator: 7 Best Mods
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
Happy 223rd birthday to NOLA's most famous woman. Powerful voodoo queen or selfless healer?
Are Brandon And Devorah Still Together
denver transportation "cdl" jobs - craigslist
Is Rexall Pregnancy Test Accurate
Takasagomidori
Liinaliiis
Pizza Express Menu St Clairsville Ohio
Rusted Prison Door Bg3
Meineke Lincolnton North Carolina
Church Bingo Halls Near Me
Saxies Lake Worth
Bbrt Gay Website
Pawn Shops In Sylva Nc
Studentvue Calexico
Can canned black beans be frozen?
Venues Archives - Elk City Chamber of Commerce
Can Wax Paper Go in the Oven? It's Complicated
The Final Hours of Notti Osama
Boy, 15, is charged with murder after stabbing boy, 14, to death
I Heard The Bells Film Showtimes Near Newport Cinema Center
West Palm Beach Craigslist Cars
The Fabelmans Showtimes Near Sun Valley 14
Whispering Oaks In Battle Creek Michigan
Rapv Springfield Ma
Sound Of Freedom Showtimes Near Colony Cinemas Atascadero
Fit Varia Leaked
Equibase | Learn More - Entries
Jenn Pellegrino Photos
Cbs Fantasy Mlb
Larson Storm Doors At Menards
Shapovalov Flashscore
1 Cor 15 Niv
Bashas Elearning
How to Become a Claims Adjuster – A Step-By-Step Guide: - Adjuster University
What Is an Insurance Adjuster?
Best Nail Salons Open Near Me
Ixl Baton Rouge Diocese
Inside California's brutal underground market for puppies: Neglected dogs, deceived owners, big profits
Used Cars for Sale in Phoenix, AZ (with Photos)
NCA Signatures Verification Failed Tinfoil NSP
Frequent Asked Questions (FAQs) - Gods of Olympus
Chula Vista Tv Listings
His Only Son Showtimes Near Ncg Kingsport
Corvette Forums C4
Redmi Note 9S Testbericht: Wir haben den Akkulangläufer ausprobiert
Nearest Ups Drop Off To Me
Gedore 8551-55 Schraubenausdrehersatz ab € 17,63 (2024) | Preisvergleich Geizhals Deutschland
Violent Night Showtimes Near Johnstown Movieplex
Jinx Cap 18
Vintage Stock Edmond Ok
Aaron Judge Stats, Age, Position, Height, Weight, Fantasy & News
Northern West Virginia Craigslist
Yougov Survey Login
Ownely .Com
R&B Music Near Me Tonight
Coolmath Games 20Xx
Raleigh Craigs List
Trane Ireceivables
Lkq Pull-A-Part
Lancasterfire Live Incidents
Zac Garcia Farm Bureau
Trac Cbna
9 Best Pressure Washers For Cleaning Concrete: Get the Job Done Right
The target product profile as a tool for regulatory communication: advantageous but underused
Understanding Pharmaceutical Quality by Design
Montana Fouts Camel Toe
Health Reimbursem*nt Account (HRA) | University System of Georgia
Pollen Count Medina
Jeep En Mercado Libre
8664652192
Polyphemalus
Craigslist Virginia For Sale
how to make the viral busted canvas - game day edition! - Re-Fabbed
Plumpjenna
Ombre Gowns Lakewood Nj
10 Inspirational Sorority Sisterhood Quotes to Motivate and Unite Your Chapter [Plus Tips for Strengthening Bonds] - EmergeWomanMagazine
10 Inspirational Sorority Sisterhood Poems to Strengthen Your Bond [Plus Tips for Writing Your Own] - EmergeWomanMagazine
Sauce 423405
Amazon Alexa : comment contrôler les appareils de votre maison ?
Molly Mccook Feet
The Frenchman's Widow Menu
Zomboid Fracture
Huggy Wuggy X Reader Smut
Craigslist Covington Georgia
Wodemo B5
The Young and the Restless
The Bold and the Beautiful
3502 Slide Road Suite A 24
Graduate Admissions | Drexel University
Summit Medical Group At Deane Hill Photos
Danbury – Travel guide at Wikivoyage
Farmers' Almanac 2022 Signs For Surgery
Fintechzoommortgagecalculator.live Hours
Hallmark White Coat Ceremony Cards
Thomas Poteet And Sons Augusta Ga
Channing Tatum Net Worth
Channing Tatum’s Net Worth Is Impressive Thanks to 3 ‘Magic Mike’ Movies—He Invested $7M of His Own Money to Fund Them
Wausau Pilot Obituaries
Papa's Games Unblocked Games
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6505

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.