Algeneters in je aquarium: welke soorten zijn de beste? (2024)

Vroeger was ik er geen fan van: algeneters in het aquarium. Ik vond dat je vissen en garnalen enkel moest kopen omdat ze pasten binnen de stijl of biotoop van je bak. En niet puur omdat ze algen opeten.

Maar eerlijk gezegd: dat was behoorlijk kort door de bocht van mij.

Ondertussen ben ik al een tijdjevan gedachte veranderd.Het begon met een nanobakje dat ik had ingericht. Hij groeide perfect, super trots dat ik was. Tot ik na week 6 plots serieus veel last begon te krijgen van draadalg

Aangezien het aquarium al gerijpt was en ik wat leven in de bak wou, dacht ik: “waarom geenalgeneters in mijn aquarium zetten?”. En dus kocht ik mij een groepje van 10 Amano-garnaaltjes :-)

Het resultaat was indrukwekkend.

Op een paar dagen tijd hadden ze echt alle draadalg opgekuist. En sterker nog: de draadalg is nooit meer terug gekomen.Top beestjes, echt!

Sindsdien heb ik mijn strategie volledig omgegooid: ik voeg vanaf nu altijd zo snel mogelijk algeneters toe. Op voorwaarde dat ze zich lekker in hun vel voelen in mijn aquarium, natuurlijk.

Maar welke aquarium algeneters zijn dan geschikt voor jouw bak? Ik geef je hieronder enkele tips die je op weg helpen om de geschikte algeneter te kiezen.

De 3 soorten algeneters: aan jou de keuze!

In grote lijnen kun je zeggen dat er 3 soorten algeneters bestaan:

  • Vissen die algen eten
  • Garnalen
  • Slakken

Het leuke hieraan is dat je ongeacht de grootte van je aquarium altijd wel een geschikte algeneter vindt. En soms kunnen dat wel speciale beestjes zijn!

Soort #1: Algenetende garnalen

Garnalen die algen eten zijn mijn favoriet. Altijd als ik ze bezig zie, toveren ze automatisch een smile op mijn gezicht. Ze zijn àltijd druk in de weer met de “opkuis” van je bak, continu grijpen ze met hun schaartjes naar allerlei lekkers.

Echt grappig om te zien :-)

Natuurlijk heb je heel veel soorten garnalen die je in een zoetwateraquarium kunt gebruiken. Maar welke zijn de beste algetende garnalen?

De Japonica garnaal (Caridina multidentata) oftewel Amano garnaal

Takashi Amano zweerde bij deze garnaal, vandaar ook zijn bijnaam. Deze rakker werd namelijk zo goed als in elke aquascape door Amano gebruikt als vaste kuisploeg.

Hij is dan ook een van de efficiënste algenetende garnalen die er zijn.

Kijk eens naar het voorbeeldje hieronder. Je ziet in het midden een aquarium vol algen zonder Japonica garnalen, vervolgens links met dezelfde bak met veel Japonica’s en rechts met enkele.

Een enorm verschil, toch?

Ze eten ook bijna algen op: draadalg, baardalg, staghorn, … Je noemt het maar, zij kuisen het op ;-)

Vuurgarnaal aka Red Cherry garnaal (Neocaridina heteropoda)

Een stukje kleiner dan de Japonica garnaal, maar toch nog een geduchte algeneter. Bovendien kunnen vuurgarnaaltjes zonder probleem kweken in een zoetwateraquarium, in tegenstelling tot de Japonica.

Voor je het weet zit je dus met een mini kuisploeg in je bak :-) Ook zij lusten alles wel: algen, visvoer, rottende plantenresten, …

Soort #2: vissen die algen eten

Naast garnalen heb je ook een aantal vissen die wel eens algen lusten en zo helpen je bak proper te houden. Ik heb nog niet alle onderstaande visjes in mijn aquarium gehad (wel de meeste), dus ik baseer mij ook op de ervaringen van andere aquaristen :-)

Welke zijn de beste algenetende vissen?

Otocinclus affinis of vittatus

De Otocinlus is een uitstekende algeneter voor zowel kleinere als grote bakken. Ze zijn super kalm en passen perfect in gezelschapsaquaria. Je kopt ze best in een groepje, dan voelen ze zich op hun best.

Ik zelf combineer ze vaak met garnalen. De garnaaltjes pakken de draadalg of baardalg aan en de Otocinlus pakt de bruine alg aan. Want daar zijn ze echt enorm goed in.

Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

Ik denk dat dit toch wel dé bekendste algeneter is voor een zoetwateraquarium. Het zijn dan ook echte werkpaarden die zo goed als alle algen wel lusten. Ze zijn een super goede keuze als je veel baardalg en puntalg hebt.

Het zijn wel groepsbeestjes, dus koop ze best in een groepje van 5, dan voelen ze zich het lekkerst in hun vel.

Is de Siamese algeneter agressief? Op jonge leeftijd niet, als ze wat ouder zijn kunnen ze wel dominant reageren. Hou daar dus rekening mee!

In tegenstelling tot de Oto’s, is deze niet zo schuchter. Je hoeft dus niet te zoeken naar je Siamese algeneter overdag, je kunt hem gewoon lekker zijn ding zien doen.

Ancistrus

Als je een groter aquarium hebt, dan kun je eventueel een Ancistrus toevoegen. Ze zijn gespecialiseerd in het kuisen van de ruiten en zijn ook super rustig.

De mannetjes kunnen ook indrukwekkend zijn met hun “baardjes”. Kijk eens naar deze:

Zware jonge, toch? :D

Je kunt ze trouwens in verschillende kleuren krijgen: zwart, goud, albino, met stipjes, … Niet alleen een aanwinst in de strijd tegen de algen, maar ook een leuke aandachtstrekker dus.

Ik raad wel aan om wat stukken hout of verstopplekjes te maken, dat vinden ze leuk. Hier is trouwens een goed artikel over deze speciale visjes.

Soort #3: algetende slakken

Yup, ook slakken kunnen je helpen in de strijd tegen die ellendige algen!

Het blijven natuurlijk slakken, veel beweging zie je niet. Maar dat wil niet zeggen dat ze een slechte keuze zijn. Integendeel: deze kereltjes zijn echte toppers voor het verwijderen van puntalg op je aquariumruiten, filtermateriaal en decoratie.

Neritina sp. Zebra slakken

Dit slakje is echt mooi om te zien. Hij is goudkleurig met zwarte strepen, vandaar ook zijn bijnaam: “Zebra Renslak”.

Renslak? Yup, hoewel hij nog altijd vrij traag is, is het wel een van de snelste slakjes die je kunt gebruiken. Hij is verzot op bruine algen en puntalgen, dus je kunt hem gebruiken als strijdmiddel tegen die specifieke algen.

Kijk eens op deze paginavoor het verschil!

Let er wel op dat hij genoeg algenvoer krijgt, want soms lust hij ook wel wat plantjes (hoewel de meningen daarover verschillen).

En nog een aandachtspunt: soms durven ze wel eens uit het aquarium te kruipen, dus niet verschrikken als hij plots hallo komt zeggen!

cl*thon corona

Nog een mooi slakje en vergelijkbaar met die hierboven.

Ik heb helaas (nog) geen ervaring met dit beestje. Jij wel? Laat het mij hieronder in de reacties weten wat je van dit slakje vindt en waar je hem kunt kopen.

Hoeveel algeneters in je aquarium?

Ho, moeilijke vraag omdat dit ook afhankelijk is van de soort die je neemt. Dit is wat ik persoonlijk als richtlijn gebruik, maar dat kan voor sommige verschillen:

  • Garnaaltjes: Takashi Amano raadde 1 garnaal per liter aan, maar dat wordt dan nogal een kostelijke grap. Persoonlijk gebruik ik er 1 garnaaltje per 5 liter en dat werkt prima! Vuurgarnaaltjes kun je iets meer toevoegen omdat ze kleiner zijn en minder efficiënt;
  • Vissen: ik zou ze sowieso in groepjes aankopen van 5. Bijvoorbeeld 10 Oto’s voor een bak van 100 liter. De uitzondering hierop is de Ancistrus die je gerust solitair kan houden of als koppeltje. Let er dan wel op dat het geen 2 mannetjes zijn;
  • Slakken: voor een bak van 100 liter zou ik een 4-tal algenetekende slakjes toevoegen.

Het leukste is natuurlijk als je deze kunt combineren, bijvoorbeeld een groepje Amano garnaaltjes met een groepje Oto’s.

Maar ga altijd eerst na of de combinatie past en of ze wel gelukkig zullen zijn in jouw bak. Vuurgarnaaltjes toevoegen aan een cichlidenbak is bijvoorbeeld géén goed idee ;-)

En welke algeneters voor een klein aquarium?

Stel je hebt een nano aquarium van minder dan 50 liter, dan is je keuze natuurlijk een stuk beperkter. Eigenlijk ben je dan beperkt tot garnaaltjes en slakken.

Ik heb momenteel zelf een bakje van 45cm en daarin heb ik een tiental Amano-garnaaltjes. Voor een nog kleiner aquarium zou ik eerder voor de vuurgarnaaltjes kiezen.

Conclusie

Last van algen in je aquarium? Dan haal je er gewoon de “cavalerie” bij! Je hebt heel wat keuze aan algeneters voor je aquarium.

Enkele tips die ik je kan meegeven:

  • Zowel bepaalde vissen, garnalen als slakken kunnen prima meehelpen in de strijd tegen algen;
  • Ga eerst na of ze wel gelukkig zullen zijn in jouw aquarium voordat je de beestjes aanschaft;
  • Naargelang de grootte van je aquarium kun je combinaties doen of meer van een bepaalde soort kopen.

Heb jij nog suggesties voor algeneters? Of ervaring met de soorten die ik heb vermeld in mijn artikel?

Laat het mij hieronder weten :D

[ninja-inline id=2164]

4.8/5 - (9 stemmen)

Algeneters in je aquarium: welke soorten zijn de beste? (2024)

FAQs

Welke algeneter is het beste? ›

Nummer één, de Siamese algeneter (Crossocheilus oblongus)

De siamese algeneter is een absolute moordmachine tegen verschillende soorten algen. Zijn lievelingsgerecht is voornamelijk baardalg, puntalg en zelfs draadalg. Overigens eet deze algeneter alle lekkere hapjes die de voedingsbodem raken.

Welke algeneter in klein aquarium? ›

Otocinclus sp.

Dit leuke kleine visje staat onder vele aquariumhouders bekend als “dwerg algeneter” . Dit is ook met een goede reden. De otocinclus wordt niet veel langer dan 4-5 cm. Wat hem uitermate geschikt maakt voor kleinere aquaria.

Kunnen er verschillende algeneters bij elkaar? ›

In principe kunnen ze bij elkaar. Zolang je bak groot genoeg is en je genoeg schuilplaatsen voor ze hebt.

Hoeveel algeneters in aquarium 60 liter? ›

In een aquarium van ongeveer 60 liter kun je al een groepje van 3 Otocinclus vittatus houden. Heb je meer ruimte, dan kun je de groep groter maken.

Hoe vaak moet je aquariumwater verversen? ›

De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen.

Hoe duur kost een algeneter? ›

De prijs van een pleco algeneter hangt af van de grootte, reken op enkele tot zo'n vijftien euro per stuk. Andere soorten pleco's zoals de L-nummers kunnen duurder zijn, variërend van vijftien tot meer dan honderd euro per stuk.

Hoe vaak moet je algeneter voeren? ›

Ik doe vier keer per week algen tabletten. In de overige dagen krijgt de algeneter normaal visvoer. Bij het normale voer doe ik dit net voordat het licht uitgaat, op de plek waar de overige vissen niet makkelijk bijkomen. Let goed op de Pleco, hij moet het voer kunnen vinden en eten.

Hoe oud wordt een algeneter aquarium? ›

De Siamese algeneters zijn hele nuttige aquariumvissen en kunnen bovendien vrij oud worden (>10 jaar). Het is daarmee een investering voor een hele lange tijd. De Siamese algeneter scharrelt lekker door je aquarium heen dat is leuk om te zien.

Hoe groot wordt een dwerg algeneter? ›

Volwassen grootte: 5,5 cm. Temperatuur: 20 – 25 C.

Welke aquarium dieren eten algen? ›

De volgende dieren eten deze roodwieren: Renslakken (Neritina), Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis), Ancistris, Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en ook Japonica garnalen staan erom bekend. Dit type alg bestrijden kan lastig zijn!

Hoe krijg ik groene alg uit mijn aquarium? ›

Hoe de algen in je aquarium bestrijden?
  1. Stap 1: je aquarium verversen.
  2. Stap 2: verhoog de CO2 in je aquarium.
  3. Stap 3: voorzie voldoende aquariumbemesting & CO2.
  4. Stap 4: dim je licht.
  5. Stap 5: voeg algeneters toe.
Mar 6, 2018

Kan een algeneter bij garnalen? ›

De Siamese algeneter is een van de meest populaire algeneters voor het aquarium. Hij helpt je bij het verwijderen van baardalg, puntalg en draadalg. Maar hij lust ook vrijwel alle andere hapjes die op de bodem terecht komen: garnaaltjes, diepvriesvoer, vlokvoer… eigenlijk meer een alleseter dus!

Kan een algeneter bij guppen? ›

Antwoorden (3) Nee. Algeneters zijn altijd vissen die een soort van stofzuiger-mond hebben, en dan niet van die soorten die alleen over de grond gaan, maar dus ook met hun bek plat tegen het glas kunnen. Alhoewel guppy's geen algeneters zijn zoals mijn voorganger beschrijft eten ze wel algen.

Wat is de beste bodem voor een aquarium? ›

Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.

Wat kost een Neontetra? ›

Neon Tetra---Paracheirodon Innesi 2.3-2.4 cm (30 stuks voor € 24,95)

Hoeveel Neontetra in een aquarium? ›

De Neon Tetra is een scholenvis. Dit betekent dat je de vis met meerdere exemplaren moet houden. Als minimum te houden aantal wordt vaak 5 stuks genoemd, passend bij hun natuurlijke gedrag en daarmee ook geschikt voor een Nano aquarium. Ideaal is echter 10 a 15 vissen.

Is kraanwater veilig voor aquarium? ›

Leidingwater is geen aquariumwater

De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.

Hoe lang moet het licht branden in een aquarium? ›

Een aquarium met echte planten moet minstens zes uur per dag kunstlicht hebben om de groei van de planten niet te benadelen. In de winter mag dat maximum tien uur zijn, in de zomer mag dat maximum acht uur zijn. Plaats het aquarium NOOIT in direct zonlicht! Hoe verder weg van het buitenlicht, hoe beter.

Hoe krijg je meer zuurstof in je aquarium? ›

Maar hoe kun je dan meer zuurstof aan je aquarium toevoegen?
  1. Vermijd een kaamlaag op het wateroppervlakte. ...
  2. Verbeter de watercirculatie. ...
  3. Zorg voor een mooi rimpeling op het wateroppervlakte. ...
  4. Ververs regelmatig je aquariumfilter zodat je bacteriecultuur in topvorm zijn. ...
  5. Voeg genoeg aquariumplantje toe, hoe meer hoe beter!
Jun 14, 2015

Hoe snel groeit een algeneter? ›

Ze groeien echter vrij langzaam, het zal nog 4 tot 5 maanden duren voor ze een lengte van 3 cm hebben bereikt. Mocht je dan ook besloten hebben om deze vissen te kweken, zorg dan voor voldoende ruimte. Ze groeien namelijk erg langzaam maar de ouderdieren zullen wel regelmatig nieuwe eieren leggen.

Welke temperatuur voor algeneter? ›

Welke corydoras of algeneter kan op kamertemp: 18-20 graden.

Welk hout voor algeneter? ›

Kienhout voor garnalen en L-nummers

Voor algeneters is het een must om kienhout in het aquarium te plaatsen. Zij hebben de stoffen die in het hout zitten namelijk nodig voor hun spijsvertering. Zonder deze stoffen kunnen zij het eten niet goed verteren en zal de algeneter komen te overlijden.

Hoe lang kan komkommer in aquarium? ›

Begin met kleine stukjes en kijken hoeveel je garnalen kunnen opeten. Zorg ervoor dat groente nooit langer dan 2 dagen in het aquarium blijven liggen.

Welke garnalen eten algen? ›

Het dieet van de Japonica garnaal

Ze eten namelijk vrijwel alle algensoorten en doen dit bovendien ook nog eens in rap tempo. De enige algensoort waar ze niet dol op zijn is baardalg. Als ze geen andere voedingssoorten hebben zullen ze het daarentegen wel eten.

Wat eet een dwerg algeneter? ›

Voeding. Het zijn herbivoren… ze eten dus voornamelijk, algen, planten en groenvoer. In het aquarium kun je ze pallets voeren, maar vers groenvoer wordt ook erg op prijs gesteld.

Hoe oud worden guppy's? ›

Guppy's behoren tot de levendbarende tandkarpers. Dit betekent dat de vrouwtjes geen eieren leggen maar deze inwendig uitbroeden. Guppy's worden niet zo oud, ze leven ongeveer een half tot twee jaar.

Welke vis eet bruine alg? ›

Er zijn diverse algeneters die van deze algen eten, maar de beste bij deze soort algen zijn de Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis) en de Otocinclus algeneters. De eerste kan zo'n 14cm groot worden en heeft een temperatuur nodig van 24 tot 26 graden.

Hoeveel babys krijgt een algeneter? ›

Sommige soorten kunnen 200 jongen per keer krijgen en er is weinig vraag naar, waardoor het mogelijk is dat je met veel blijft zitten (zelfs winkels nemen ze soms niet aan) bovendien kost het ook heel wat moeite en ruimte om de jongen groot te brengen, tot ze überhaupt mogen verhuizen.

Hoe duur is een algeneter? ›

De prijs van een pleco algeneter hangt af van de grootte, reken op enkele tot zo'n vijftien euro per stuk. Andere soorten pleco's zoals de L-nummers kunnen duurder zijn, variërend van vijftien tot meer dan honderd euro per stuk.

Welke algeneter in vijver? ›

Algeneters zijn nuttige dieren in de vijver, ze houden de algengroei in toom maar kunnen ook aan planten eten. Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken.

Wat heeft een Algeneter nodig? ›

Behalve aan algen doen ze zich graag tegoed aan rottende plantenrestjes en (restanten) visvoer. Deze algeneters kunnen je dus ook heel goed helpen om je aquarium schoon te houden! Mocht het nodig zijn om je vuurgarnalen bij te voeren, dan kun je ze wat geblancheerde groenten geven.

Hoe snel groeit een Algeneter? ›

Ze groeien echter vrij langzaam, het zal nog 4 tot 5 maanden duren voor ze een lengte van 3 cm hebben bereikt. Mocht je dan ook besloten hebben om deze vissen te kweken, zorg dan voor voldoende ruimte. Ze groeien namelijk erg langzaam maar de ouderdieren zullen wel regelmatig nieuwe eieren leggen.

Welke temperatuur voor Algeneter? ›

Welke corydoras of algeneter kan op kamertemp: 18-20 graden.

Hoe groot wordt Chinese Algeneter? ›

Gyrinocheilus aymonieri of Chinese Algeneter kan een lengte bereiken van maximaal 28 centimeter. In het aquarium blijft dat meestal 15 cm. Het vrouwtje is meestal wat grote en dikker, het mannetje heeft wat meer uitstulpingen op zijn kop.

Welke vis eet groene algen? ›

De volgende dieren eten de groene puntjes weer enigszins weg: Siamese algeneter, Ancistris, Otocinclus (houdt deze in een groepje).

Waar kunnen algen niet tegen? ›

Om geen algengroei in het water te krijgen, zijn de volgende factoren van belang: lage temperatuur, weren van zonlicht, verhogen van het zuurstofgehalte (om stikstof te verlagen) en beweging in het water brengen, zodat het niet stilstaat.

Wat doodt algen? ›

Azijn is natuurlijk een wondermiddel om aanslag van wanden en je filter schoon te maken. Ook algen zullen door een hoge dosering azijn vernietigd worden.

Hoe maak je algen dood? ›

Algen hebben over het algemeen een hekel aan zuur water. Water met een pH van 7,5 en hoger bevalt ze veel beter. Dus: houd de pH van het water tussen de 6,5 en 7,2 en de KH tussen 4 en 6.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5627

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.